O-Författare är inte syre- (O) berikade författare, och inte är de vatten- (om man lägger till H2) skadade heller, utan det är författare som börjar sitt efternamn med O, enkelt som korvspad...
Jag befinner mig i vackra Italien och min arbetsplats har ett vackert skimmer över sig. Men är det något jag behöver så är det just H2O, för just nu är det nästan 40 gr i skuggan och då är vatten ett måste. Kompensera upp det man svettas ut. Så här på förmiddagen blir det vatten, senare på eftermiddagen ökar vi på med alkoholhalten, till öl, sen ytterligare lite mera, då blir det vin. Men sen räcker det. Max blir 13-14%, då det goda och mörkröda vinet kommer fram, vid solens nedgång..
Nåväl, nu är det ju O-Författare som ska bloggas om, och inte italienska viner.. (det får bli min nästa blogg)..
I Lailas Bibliotek finns endast 23 st titlar med O-Författare. Inget populärt efternamnsinitial tydligen, iallafall inte bland författare.
Men det finns en och annan godbit. Som till exempelt den eviga högoddsaren för Nobelpriset; Joyce Carol Oates. En av orsakerna varför jag tror hon aldrig kommer att få Nobelpriset är att hon skriver lite mindre "fina" böcker, med pseudonym Laren Kelly och Rosamond Smith, Tyvärr, för jag gillar Oates, hon skriver med en poetisk stil och fängslande historier.
Hennes roman Mitt i livet börjar med att huvudpersonen dör, mitt i livet, en man som var beundrad och älskad, framförallt av kvinnor. Men egentligen känner ingen honom. Några av de som trodde sig känna honom bestämmer sig för att ta reda på vem han verkligen var. Mycket underhållande roman, med mycket humor i.
En annan av hennes romaner En fager mö handlar om en fattig 16-årig flicka som tar anställning som barnflicka i en rik familj, i ett välbärgat område. Den handlar om kärlek över gränser, fattig och rik, gammal och ung. Oates skildrar sex och åtrå på ett bra sätt. En vacker bok och tänkvärd.
Hennes "Tegelsten" Blonde har jag ännu inte läst. Jag vill gärna, men ju äldre jag blir, ju svagare blir mina handleder... Jag orkar inte hålla upp boken mer än i två minuter, den väger säkert över kilot.. Kanske kan jag hitta den som talbok, och lyssna på den under mina resor till Italien i bilen.. Hur som helst så handlar Blonde om Marylin Monroes liv, fritt tolkad av Oates. Och den har fått väldigt goda recentioner.
Rune Pär Olofsson skriver historiska böcker, med stor humor och påhittighet. Min lysande konung, en romanberättelse om Måns Nilsson på Aspeboda död 1534, och Min hjärtans aller käraste fränka, roman om Ebba Brahe och Gustav II Adolf, är båda mycket läsvärda. Och man behöver inte vara historievetare för att läsa dessa.... inte ens intresserad av historia.. utan bara tycka om roliga och underhållande romaner..
Den svensk/Nya Zeeländska författarinnan Linda Olsson finns i Lailas Bibliotek med två böcker, Nu vill jag sjunga dig milda sånger och Sonat till Miriam, båda är finstämda och känslosamma. Det är inte romaner som man slukar och förtrollar sig i, men man känner sig varm i kroppen när man läst dom och de ger en fin eftersmak.
Jaaa, så har vi ju George Orwell, som på sin tid nästan kunde kallas för Science Fiction författare..
Hans roman 1984 som skrevs 1948 och skildrar hur världen skulle se ut 1984. I viss mån har han kanske rätt, men nog finns det mycket som man även idag kan ruska på huvudet åt, i hans bok. Den är i alla fall väldigt underhållande, speciellt när de redan gått nästan 30 år efter det boken handlar om och känns forfarande lite Science fiction.... Men "Storebror ser dig" stämmer ju nästan, eller..? läs och avgör själv, hur rätt han hade.
Om ni vill läsa ytterligare en bok av Orwell, ska ni läsa Djurfarmen, där han skildrar samhället genom en grisfarm... Alla typer av människor/svin finns med, ha ha...
Orwell hette egentligen Eric Arthur Blair. Man kan undra om han var farfar till premiärministern och om han bidragit med den politiska åsikten... Själv har jag ingen åsikt i saken...
Nu ska jag lägga mig i solstolen och läsa en bok.. fast solstolen är i skuggan.. där det endast är 38-39 gr.
(1069)