fredag 26 oktober 2012

Halva S

Halva S är inte halva Sverige,och inte halva söder heller, utan hälften av alla S-författare i Lailas Bibliotek, vilket innebär författare som börjar sitt efternamn med S... fantastiskt!
Varför halva?? Kan man undra, men det finns en enkel förklaring, och det är att i Lailas Bibliotek finns det hela 120 st S-författare och det skulle bli ett jättelångt blogginlägg om jag ska skriva om alla dessa... Så jag delar upp S-författarna i två inlägg. Detta inlägg handlar om Författare som börjar sitt efternamn från Sa... till Sk... Resten tar jag vid nästa tillfälle. Så smart.... !!

Bland dessa Sa... till Sk... finns det nobelpristagare, deckare, skönlitterära verk och annan allsköns blandning.

Den som står för flest titlar är Sidney Sheldon, som har 13 titlar i Lailas Bibliotek. En produktiv författare. Den första Sheldon-roman jag läste var På andra sidan midnatt, för sådär 30 år sen, och jag föll pladask för hans böcker. Spänning, kärlek, dramatik... Jag minns inte mycket vad den handlade om, men jag minns en ganska pikant sak i boken... Kvinnan rider mannen och just när det ska gå för honom, tar hon handen full med is, (från ishinken som står bredvid med Champagne) och trycker till på hans ädlare delar... ha ha, det glömmer jag aldrig. Jag har själv aldrig vågat prova det på min man, och jag tror (??) han är glad för det.

Näst efter kommer Isaac Bashevis Singer, med 7 titlar,  Nobelpristagaren som blivit folklig med sina berättelser. Jag tror att Bra Böckers bokpaket, som var så populärt på 70-talet, bidrog till att så många läst Singer. Men med all rätt, för det är en av de mest lättlästa Nobelpristagare. Hans romaner Jacobys Hus och Familjen Moskat osv är mustiga och frodiga romaner om judiska familjer i Polen.
Ytterligare en Nobelpristagare, som jag också varmt kan rekommendera är Henryk Sienkiewics. Hans roman Quo Vadis, är en av de bästa romaner jag läst. Den satt kvar i flera dagar efter jag läst den.

En del fantastiska klassiker, såsom Dorothy L Sayers med sin detektiv Lord Peter och Runar Schildts novell Regnbågen. Och Sigfrid Siwerts roman Sex fribiljetter. Klassiker som skrevs för ett sekel sedan, men håller än.

Favoriter, högpoängaer, i denna samling är bland andra; Margaret Skjelbred med sin fantastiska roman Lärkhjärta, helt underbar norsk roman, den är så bra så det nästan gör ont att läsa den, men positivt ont, om man kan säga så... ??
Alexander Skantze, ung debutant på 90-talet, underbarn, och allt annat fantastiskt man kan säga om en begåvad kille, sas om honom och hans roman Grattis Gud. En liten tunn bok som innehåller allt.
En annan mycket omskriven och hyllad roman är Kådisbellan, som skrevs av Roland Schütt, en långt ifrån ung debutant, snarare åldrad sofistikerad man i sina bästa (75 år) när romanen kom ut. Den filmades också och blev en succé..

För er som gillar Thrillers, finns William Safires bok Att intet förtiga, en spännande bok om maktspel på högsta nivå. Till och med jag gillade den...

Jag ska avsluta med att ICKE nämna boken Gomorra av Roberto Saviano, som visar baksidan av mitt älskade Italien, med dess maffia... Nä, då nämner jag istället Rafael Sabatinis roman Donna Valentinas friare,som  låter mycket mera romantiskt och mera italienskt i mina öron... ha ha...

Hej på er, nu ska jag på italiensk middag till goda vänner i min lilla italienska by..



(1321)

onsdag 3 oktober 2012

Pappas Bibliotek





Detta blogginlägg ska jag ägna min pappa och hans böcker. Min pappa som så tragiskt gick bort för några dagar sedan. Min stiliga, starka och charmiga pappa, min barndomsidol.
Min pappa som var kvick i tanken, kvick i stegen, kvick med lustigheter, och ändå sådant djup och allvar, och känslighet. ”Vi i vår familj har så förträngda tårkanaler” var ett klassiskt uttal från min pappa, som en förklaring varför vi alltid hade så lätt till tårar.. Eller som när han talade om att han var starkast i hela världen ”Jag skulle kunna lyfta hela världen, om jag bara hade något att stå på”.. 
Det är så tomt utan honom....

Nu handlar ju Lailas Bibliotek om böcker och det ska givetvis även detta inlägg handla om. Pappas böcker. Min pappa älskade böcker lika mycket som jag. Hade han växt upp med datorer, hade han säkert registrerat sina böcker såsom jag gör. Kanske inte i alfabetsordning med författare, men säkert i något annat system, kanske efter genrer eller titlar.. 
Vi var nog ganska lika jag och min pappa, både var/är vi lite plumpa och försöker vara roliga, men ibland blir det fel och sårar någon, och båda blev/blir vi fruktansvärt ångerfulla och ledsna att vi kanske sårat någon. Men förutom det, så var vi organiserade, nästan till utopi. Jag med mina böcker, pappa med sina verktyg och saker. Han hade full koll på sina verktyg, på varje skruvmejsel och varje tång. Allt hade sin plats och allt hängde i långa rader i storleksordning, nästan som ett vackert konstverk. Liksom jag och mina bokhyllor.
Min pappa kunde aldrig slänga något, han sparade allt, han till och med rätade ut spikar och samlade på ett speciellt ställe. ”det kan komma till användning någon gång” sa han. Och det var ju en himla tur att han hade så många uthus längor där han kunde förvara allt han samlade på sig. En pinnstol, som han lagade, en gammal tavla som han fixade ramen, en gammal lampa som han skruvade ihop. Allt detta finns ute bland alla uthus, inredda till egna små rum och salonger, där vi kunde sitta och dricka hans egna hemmagjorda vin eller kanske en sup, som han också hade utplacerade lite här och var i skrymslen och vrån.
Jag har samma känsla; inget får slängas, utan allt kan komma till användning. Som till exempel mina gamla böcker, eller slitna och hundörade pocketböcker. Inte kan man slänga dom, det kanske är just den boken som jag en dag vill läsa…

Pappas böcker var allt från faktabaserade, till kärleksromaner, till deckare och thrillers, till historieböcker. Min pappa älskade att läsa om historia, svensk historia framför allt.  Lars Widdings historiska romaner och alla Herman Lindqvists böcker om Allt om Sverige slukade han och ventilerade med alla som ville lyssna. Även Jan Guillous böcker om Arn älskade pappa, speciellt då han bodde i Arn-rike och kände igen alla platser som det skrevs om. Pappa uttalade Guillou som Gilloo, ungefär som Balloo fast med Gi.. i början..  Jag hör honom inom mig, när han pratar om ”Gilloo”.. och jag ler för mig själv.

Pappa hängde alltid med i den nya litteraturens värld. Tvärtemot mig, som gärna läser gamla engelska 1800-tals romaner, så läste pappa ny litteratur. Han köpte ofta och många böcker, med både nya och mera etablerade författare.(Tänk att han 2 veckor innan jul, kunde gå ut och köpa 6-7 nya böcker!!!!!!!!! Vi, hans familj skällde på honom. Det kunde ju vara en ypperlig julklapp, till någon som hade det mesta…) Han köpte alltid de nya deckarna. Henning Mankell, Thomas Bodström, Bengt Hallberg, och för att inte tala om Stieg Larssons Millenium-trilogi. Pappa läste den långt före mig och tjata på mig att jag måste läsa den. Så till slut läste jag den och höll med pappa om att den var jättebra, och vi diskuterade fram och tillbaka om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvists äventyr.

Pappa läste också gärna memoarer, främst av idrottspersonligheter. Såsom Svennis och Stefan Holm och Zlatan
Pappa var själv elitidrottsman när han var ung. Han sprang långlopp, så som maraton. Han var runt i Europa och tävlade för Sverige. 
Skidor, Löpning, Pingis, Fotboll, ja listan kan bli lång för vad min pappa idrottade med. Bilden här bredvid är pappa i unga år från ett tidningsurklipp från en fotbollsmatch. Sen när familjen krävde sitt, så blev det mera motionärs-idrottande och tävlande på lägre nivå. Lokala löpartävlingar, såsom Älvsjö runt, där vi döttrar stod och hejade på. Och Vasaloppet som han stavade runt 20 gånger.. De första och bästa åren skidade han runt på ca 5 timmar. Och då hade han sina största supportrar där som hejade på honom, jag och mina systrar. Med åren blev det mer och mer motionärs-lopp  men han höll fanan högt och kom alltid i mål före sina kamrater och sin generation.

Pappa och jag hade inte så många böcker gemensamt. När han gillade deckare, gillade jag romantiska. Och när han gillade historie-böcker, så gillade jag Chick-lit. Men vi hade alltid långa och roliga samtal om böcker, vi respekterade våra åsikter och våra olika smaker. På sina uppköps-rundor  kunde han ändock köpa en bok som han anade var en bok för mig, som han sen gav mig vid tillfälle, som bland annat Elsie Rydsjös roman Den sjunde vågen. Hennes romaner är historiska med kvinnor som huvudpersoner. Och det tyckte säkert pappa att det passade mig. Och jag kan bara hålla med, det är en jättefin bok och passade mig perfekt.

Min pappa och mamma har varit mer eller mindre över hela världen. Tack vare deras stora idrottsintresse åkte de på varje OS, både vinter och sommar, sedan Grenoble 1968. Under deras OS-resor, passade de på att se mera av landet och omgivningarna runt OS-städerna. Och liksom mig, älskade pappa att resa och uppleva världen. I pappas bokhyllor finns mängder av böcker om olika städer, länder och världsdelar. Kartböcker, atlaser och Världens länder fanns i massa olika utföranden. Pappa och jag kunde sitta länge framför en kartbok och bläddra runt blad olika länder och platser. Prata om och minnas tillbaka till platser vi sett, och platser vi velat se. Den sista resan som han gjorde var till mitt älskade Italien, och till min vackra terrass.Hans sista dröm-resa var till Korsika, dit han aldrig varit. Nu hann han inte med det tyvärr.... Men kanske min pappa idag är en son till en gammal fiskare.. på Korsika. Det hade min pappa gillat..,..

Nu ska jag ta hand om min lilla mamma... 



(1253)