söndag 27 januari 2013

V-Författare

V-Författare är inte utomjordingar, eller "visitors", inte är det 5 st (V=5 med romerska siffror) heller. Och inte kommer de alla från Väst. Nä, V-författare är författare som börjar sitt efternamn med V... Så intelligent är det i denna blogg..

I Lailas bibliotek finns det 15 st titlar med V-Författare. OBS endast V, inte W. Jag delar upp V och W för annars blir det så många. Det finns nästan dubbelt så många W-Författare som V-Författare, så ni får helt enkelt tåla er till nästa blogg-inlägg för att läsa om W-Författare...
Men som sagt, det finns alltså 15 st titlar med V-Författare. Klassiker, Deckare, Dramer... det är en spridd samling författare. Svenska, Amerikanska, Engelska, ja till och med en Peruan och tillika Nobelpristagare, inte illa!!


Vi börjar med Nobelpristagaren, Mario Vargas Llosa, som fick Nobelpriset så sent som 2010. Den boken som förgyller Lailas Bibliotek är Den stygga flickans rackartyg. Jag har ej ännu hunnit läsa den, men ser fram emot det. Om det stämmer som ryktet säger, att den är en omskrivning av Gustav Floberts roman Madame Bovary, så kommer jag att gilla den... Ryktet säger också att den ska innehålla mycket sex och erotik, så det låter ju spännande....


Klassiker bland V-Författare är Jules Vernes underbara Jorden runt på 80 dagar. Vem har inte följt Philias Foggs strapatsrika resa runt jorden och lidit med honom när han trodde han förlorat vadet och kom en dag för sent, och sen få glädjas med honom när han upptäckte att han rest österut och förlorat 24 tim genom byte av tidzonen och kom exakt i tid för att vinna vadet.



Några riktiga bästsäljare och underhållningsförfattare är Cynthia Victor och Penny Vincenzi. De skriver romaner som man sträckläser. Innehåller allt: kärlek, spänning, drama, våld, och givetvis; lyckliga slut.... Ingen Ängel och Överraskningen av Vincenzi och Vid regnbågens slut av Victor, lyser glada och färggranna i Lailas bibliotek.



Bland V-Författarna finns Helen van Slykes roman Hos dig vill jag vara. En gripande roman om en kvinna som blir änka med 3 mer eller mindre vuxna barn. En fin bok om hennes återhämtning och själsliga styrka. Det som grep mig mest var hennes relation till barnen. Framför allt hennes relation till sin dotter... Jag kände igen mig mycket  i hennes oro och beteende... Det är inte lätt att ha en tonårsdotter...



Jag ska avsluta med två titlar av V-Författaren Carl-Johan Vallgren. En mångsidig man, som inte bara skriver, utan även är musiker och pjäsförfattare. Med sin fantastiska roman Den vidunderlig kärlekens historia vann han Augustpriset. Och vilken historia, helt underbar. Den missbildade och döve Hercule och den vackre Henriette föds samma dag. De har telepatisk kontakt och är bästa vänner. Men i 11-årsåldern skiljs deras vägar. Och Hercules enda och stora uppgift i livet är att finna henne.
Den andra romanen av Vallgren i Lailas Bibliotek är Havsmannen. En fruktansvärd historia om de utsatta syskonen Nella och Robert. Och om den sagolika manliga sjöjungfru som dyker upp och blir deras räddare och hjälp under de fasansfulla barn/ungdomsåren, då frånvarande föräldrar och mobbare gör livet till ett litet helvete. Men mitt i allt finns något positivt och hoppfullt.
Vallgren skriver med ett fantastiskt språk och alltid med overkliga inslag. Men ändå så trovärdigt. Jag kan varmt rekommendera hans böcker.

Tack för idag, hoppas ni får en härlig söndagskväll. Kanske ni gör som jag, tar ett bad och en god bok..!!??


(1406)



tisdag 15 januari 2013

U-Författare





U-Författare är inte författare som går runt och strålar av Uran (U=kemiskt tecken för Uran), inte heller är det höga ämbetsmän från Burma (U=burmesisk hederstitel)... utan det är författare som börjar sitt efternamn med U.
Men det fattar ju ni alla som har följt min blogg... hi hi

U-Författare i Lailas Bibliotek är inte många, rent av väldigt få, faktiskt inte mer än 4 st titlar.. vilket gör detta blogginlägg väldigt enkelt och snabbt avklarat.
Men jag har ju en förmåga att kunna skriva en massa strunt, som inte har med författare eller böcker att göra, så ni ska se att det blir nog en lång blogg till slut ändå, som vanligt...


Fyra ynka böcker, men endast tre U-Författare, och två av dom är från Norge. Och en är svensk med finsk bakgrund.

En av de tre U-Författarna är dessutom Nobelpristagare, Sigrid Undset med sin roman Kristin Lavransdotter. Och just för den romanen fick hon Nobelpriset 1928 med motiveringen "Förnämligast för hennes mäktiga skildringar ur Nordens medeltida liv". Och det kan jag bara hålla med om, för den romanen är en storslagen kärleksroman, som har endast en nackdel; att den är så tjock (om man som jag har alla tre delar i en och samma volym) att det är tungt att hålla den när jag ligger i badet och läser.  Men det är värt att få träningsverk i handlederna, för romanen är fantastisk. Kärleken mellan Kristin och Erlend är både passionerad, vacker och i viss mån omöjlig. Det utspelar sig på 1300 talets Norge, och texten är gammaldags, men åhh så vacker!!! Om du inte orkar läsa alla tre delar så föreslår jag att du väljer den första delen, Kransen, som enl min åsikt är den bästa, mest romantiska... Och kan läsas för sig. Men risken är att du blir så fascinerad att du bara måste läsa de andra två också...
Den har även filmatiserats, med Liv Ullman som regissör. Och hon har samröre med nästa U-Författare.


Den U-Författare som har två titlar i Lailas Bibliotek är Linn Ullman, dotter till Liv Ullman (skådespelare och regissör, se ovan) och Ingmar Bergman (också en regissör.. för er som inte visste det... :)).
Linn Ullman har varken blivit regissör eller skådespelerska. Även om hon blev erbjuden filmjobb i Hollywood, men tackade nej. Hon valde författaryrket, vilket jag med säkert många andra är glada för. Hennes romaner är välskrivna, med ett sjungande språk. Kanske det har med hennes norska påbrå att göra??
I Lailas Bibliotek finns både hennes debutroman Innan du somnar och När jag är hos dig. Båda är fantasifulla och mustiga. Men jag har lite svårt med vemodet, och sorgen som lyser igenom hennes romaner. Karaktärerna är färgstarka och bra skildrade, men varför ska alla, och jag menar alla, vara deprimerade, sorgsna och mörka i sinnet. Ingen är glad och positiv, eller bara vanlig människa.. Däremot har Linn ett vackert och poetiskt språk, ett sjungande språk, hon uttrycker sig väl och formulerar sig på ett ypperligt sätt. Och de två romaner jag har läst är läsvärda i högsta grad.

Den tredje och sista författaren bland U-Författare är Edith Unnerstad med sin roman Bockhornsgränd. En av hennes "vuxen-romaner". Unnerstad är mera känd för sina barnböcker om Pip-Larsson och dess familjs äventyr. Bockhornsgränd handlar om Love som flyttar med sin mamma från Norr Mälarstrand till en liten gränd i gamla Djurgårdsstaden, då pappan har hamnat i fängelse efter en sol-och-vårhistoria.. Han saknar sin far men finner sig tillrätta till slut i sitt konstnärskap.
Boken är från 1954, så det är en gammaldags roman med gamla värderingar osv. Men kanske bra för en och annan ungdom av idag att läsa... ja kanske även för en och annan vuxen av idag....

Hej på er, nu ska jag bli bjuden på pannbiff av min man, mmm gott!! Köttfärs i alla former älskar jag..


(1398)