lördag 23 februari 2013
Y-Författare
En Y-Författare är inte bara en testosteron-stinn författare. Läs utdrag ur Wikipedia:
Y-kromosomen har mycket färre funktionella gener än X-kromosomen. Den enda viktiga genen på Y-kromosomen är den som initierar en händelsekedja, vilken leder till ökad produktion av testosteron och att fostret utvecklas till manligt kön..
(Det ska bli spännande att skriva om X-Författare sen..)
Det är ju en himla tur att Y-kromosomen finns, annars hade det kanske inte funnits det trevliga manliga könet, och jag hade gått miste om min fantastiska man... som för tillfället lägger sin sista finstämda hand på en underbar köttgryta, som luktar fantastiskt...
Nåväl, åter till Y-Författare, de är alltså inte bara testosteron-stinna herrar utan det är författare som börjar sitt efternamn med Y... Men faktum är att det är övervägande män. I Lailas Bibliotek finns endast 3 Y-Författare, 2 män och 1 kvinna. Så detta blogginlägg blir kort och kanske intensivt... eller koncentrerat kring en av de två männen..
Varför det blir koncentrerat till bara en av de tre Y-Författare är på grund av att jag endast läst en av dom. Men av honom har jag läst två böcker, och de var mycket bra.
Men jag ska först nämna de andra två. För jag har i alla fall hört talas om dessa böcker..
Kvinnan bland Y-Författare är Helen Yglesias, en Judiska från New York, som skriver deckare och thrillers. Den boken som finns i Lailas Bibliotek är Gjorde jag dig illa, och handlar om hustrumisshandel. Inte så trevligt och det är inte min favoritkategori av böcker. Så jag är inte så säker på att jag kommer att läsa den heller... Om det är någon som vill låna, så välkommen!!
Den andra boken som jag inte läst är Brödraskapet av Robyn Young. En bok som jag kan tänka mig att läsa inom kort. Det är en historisk roman, om korståg och tempelriddare. Vår hjälte får i uppdrag att skydda en bok, Graals Bok, och tillsammans med sina vänner och sin älskade får vi följa ett äventyr som säkerligen är underhållande.. Jag har som sagt inte läst den, men hört en del om den. Så den ligger på min "att-läsa-lista"
Men den Y-Författare som jag läst är Richard Yates. En författare som det dröjde innan han blev känd. Kanske han var före sin tid, vad vet jag, men bra är böckerna.. Den mest kända är Revolutionary Road, som även filmatiserats med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet. Men jag tycker boken är långt mycket bättre, som oftast... Boken utspelar sig i USA på 50-talet, ett ungt och framgångsrikt par, April och Frank, lever i en förort med sina två barn. Men under den polerade och självsäkra ytan bubblar frustrationen hos båda två, känner sig lite för mer än sina medelmåttiga grannar. De bestämmer sig för att flytta till Frankrike och tror att det är lösningen på deras liv och deras äktenskap som börjar knaka. Yates skildrar de sköra och bräckliga så suveränt, med fantastisk personkännedom och själsliga förfall. Jag kan varmt rekommendera den.
Den andra boken av Richard Yates är Easter Parade. Där skildrar han också personligheter på ett fantastiskt sätt. Boken börjar i USA på 40-talet, två systrar med lillasyster Emily i fokus. Båda systrarna lever ett olyckligt liv. Även om, mot all amerikansk moralitet, den yngre syster Emily ändock har det något bättre. Hon lever ett singelliv, men har ständigt någon man som hon träffar och lever ett syndigt liv, åtminstone i Amerika på 50-talet.. Och gör, i den mån det gick på 50-talets USA, karriär i jobbet. Medan systern gifter sig ungt och blir hemmafru, lever ett bra liv, vad man tror från början, men det visar sig att hennes liv är fruktansvärt miserabelt. Återigen har Yates lyckats skildra karaktärer så fantastiskt bra. Med en underbar ironi mot dubbelmoralen i Amerika..
Kanske det var därför det dröjde med framgången med hans böcker, när han kom ut med sina uppseendeväckande romaner var inte Amerika mogen för dem..
Nu pockar min man på uppmärksamhet, grytan är klar och skid-VM på tv.. Han har dukat framför TV med mustig gryta och ett gott glas rött... Ja, vad skulle jag göra om inte Y-kromosomen fanns... då hade jag inte fått denna lyx med en man som skämmer bort mig..
kram på er alla
(1480)
måndag 4 februari 2013
W-Författare
W-Författare... W... eller dubbel-Viktor som vi sa på Televerket på 70-talet (kanske dom fortfarande gör?) där jag introducerades i arbetslivet, som telefonist. Gjorde kometkarriär, hade avverkat 5 olika telefonistavdelningar innan jag hamnade bland eliten av telefonister, på engelska och tyska utlandsavdelningarna. Kopplade samtal runt i världen, och flirtade med engelska telefonister (där var det endast män som jobbade) när man beställde samtal utanför Europa. Det var tider det, inte som idag, att kunna ringa till vem som helst, var som helst och när som helst...
Oj nu kom jag helt från ämnet... Alltså W-Författare är långt ifrån några dubbel-viktors. Faktum är att det inte finns en enda Viktor i samlingen. Men alla börjar sitt efternamn med W... Som ni säkert har förstått..
Bland W-Författare finns storslagna, romantiska, historiska romaner. Och gulliga, läskiga, spännande deckare. Också en och annan mindre intressant bok... haaaaa, men dom tror jag att jag glömmer i detta blogginlägg..
Jag börjar med den storslagna romanen, Ben Hur av Lewis Wallace. Har ni inte läst den? Gör det!! om inte annat så hyr filmen (Ska det komma från mig??) som är minst lika bra. Hjälten Judah Ben Hur, son av den rika och aktade släkten Hur, hamnar av olika anledningar i onåd och blir galärslav och annat djävulskap. Men Ben Hur är ju vår hjälte, och tar sig upp ur misären och givetvis slutar det lyckligt, men resan är svår och tung. Bland annat möter han Jesus, som hjälper honom med vatten, när han håller på att dö av törst. Och då vet ni genast vilken tidsålder den utspelar sig i.... Fantastisk roman!!
Lika grym och storslagen är romanen Purpurfärgen av Alice Walker. Där vår hjälte är den svarta kvinnan Celie, som vi får följa från hon är 14 år och blir med barn, med sin egen far... Sen blir hon bortgift med en man, som avskyr henne och slår henne konstant. Det fantastiska är att det är hans stora kärlek, bluessångerskan Shug som får Celie att komma ur sitt elände. Boken är skriven i brevform, vilket kan vara lite jobbigt att läsa. Men det är ett sånt flyt i skrivandet, att man inte tänker på det. Den är fantastisk. Även denna bok har blivit filmatiserad, och där fick Oprah Winfrey sitt genombrott.
När vi nu ändå håller på med grymhet och elakhet, fortsätter vi med romanen Näckrosteatern, av Lulu Wang. Det är till viss del självbiografisk och utspelar sig under den fasansfulle kulturrevolutionen i Kina. Hon lever ett gott liv med sin familj när kulturrevolutionen startar och familjen splittras och skickas till olika arbets- och omskolningsläger. Hon är knappt tonåring men skiljs från både föräldrar och syskon och blir brutalt behandlad. Fruktansvärt hur grymt livet var när Mao kom till makten....
Nä, nu lämnar vi grymhet och går över till humor. Vad säger ni om boken Ser min bak stor ut i den här? av Arabella Weir. En dråplig och rolig roman om kvinnors osäkerhet. Jaqueline tror att hennes liv skulle vara helt perfekt om hennes bak var liten och brösten toppiga och i handen en Pradahandväska... Det är synd om oss kvinnor.. En rörande dråplighet och underhållande roman.
En annan humorist är P G Wodehouse. Han är känd för sina komiska och humoristiska romaner om brittisk aristokratin i början på 1900-talet. Hans mest kända romaner handlar om aristokraten Bertie Wooster och hans betjänt Jeeves. Underbart underhållande... I Lailas Bibliotek finns Golfhistorier och Kärlek i Hönsgården. Bara titlarna får mig att le....
Några fler roliga romaner kan jag inte komma på, bland W-författare, om man inte sätter Lars Widding i det facket?? hans historiska romaner är skriven med mycket humor. Titlar som Pigan och Härligheten, visar ju på en humoristisk sida.. De andra titlarna är mera åt det militäriska, Majors avsked och En tid för hjältar, men det finns en stor dos humor även i dom..
Kärlek, relation, dramatik.... Här kommer några böcker som jag varmt kan rekommendera:
Yaya-Flickorna av Rebecka Wells, om relationen mellan mor och dotter, samt livslång vänskap mellan 4 kvinnor (känns väldigt bekant från mitt egna liv...).
Barbara Woods roman Paradisets jungfrur, familjerelationer i ett Egypten på 40-talet fram till modern tid. Allt från könsstympning till Anvar Sadats revolution..
Böckerna av Herman Wouk, som handlar om Andra världskrigen, Krigets vindar och Krig och Hågkomster innehåller allt från kärlek till krig...
Också har vi lite deckare förstås...
Mest namnkunniga är förstås Minette Walters, med sina kriminalromaner. Bränningen, Mörkt rum och Eko... Detta är ju mera min mans gebit..
Men det finns en gullig deckare, som är mera i min smak. Maisie Dobbs av Jacqueline Winspear. En ung kvinnlig privatdetektiv och psykolog i mellankrigstidens London. En mysdeckare, i min smak..
Katarina Wennstam, tillhör, enligt alla bokförlag, Deckarkategorin, men jag tycker att det är mera åt dramahållet till. Hennes roman Alfahannen innehåller inte så mycket mord och död, men nog så mycket dramatik. Den kände skådespelaren Rappe, förgriper sig på unga nya skådespelerskor. Alla känner till det men ingen gör något, och själv tror han att han är oantastlig med sitt kändisskap. Uhhh, vilket litet svin...
Oj det blev långt inlägg idag, och ändå har jag så många fler titlar bland W-Författare som jag skulle vilja nämna. Som Svärdet i Stenen av TH White. Eller Sloan Wilsons roman Mannen i den grå kostymen, vars bokomslag hade en sådan snygg karl att den fick mig att läsa den, och sen visade sig vara en jättebra bok (fast när jag tittat på omslaget idag (se till vänster), förstår jag inte vad som var så snyggt med honom).
Åhhh Oscar Wildes roman Dorian Grays porträtt skulle jag kunna skriva ett eget inlägg om, fantastisk bok.
Men det får räcka med att jag har nämnt dom...
Nu ska jag nämligen sätt mig i min favoritfåtölj och läsa och mysa med min man...
Hej på er!!
(1447)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)