D-Författare är inte Deckar-Författare eller Diktare eller något annat på D, utan författare vars efternamn börjar på D.....
I Lailas Bibliotek finns 43 titlar med D-Författare, ovanligt lite kan man tycka, eftersom A- B- och C-Författare finns ca 70 st av varje (se tidigare blogg).
Den första D-Författaren är Arne Dahl, pseudonym för Jan Arnald. Som Arne Dahl skriver han kriminlaromaner, bl a de kritkerrosade böckerna om A-gruppen som har filmatiserats och sänds som tv-serie med namnet "Misteriosa".
Min favorit bland D-Författarna är Regine Deforges. En fransk författarinna, som faktiskt började med erotiska romaner, klassades som porr... (jag har ingen av dom i Laila Bibilotek....) Jag har 4 böcker av henne. Förutom "Svart Tango" så är det en triologi; "Den Blå Cykeln", "Paris ockuperad stad" och "I hämdens skugga" som är en berättelse om kärlek, passion och överlevnad under andra världskriget i Bordeaux. Mycket bra böcker, jag gav dom 5 poäng på min 5 gradiga skala. Triologin har även filmatiserats.
Några gamla klassiker finns också bland D-Författarna; Charles Dickens (som jag gjort en alldeles egen blogg om, se tidigare), Sven Delblanc, som skrev den fantastiska historien om "Hedebyborna" som gick som tv-serie i början av 1980-talet. Fjodor Dostojevskij, med sin otroliga roman "Brott och Straff". Alexander Dumas äventyrliga romaner; "De tre musketörerna" och "Greven av Monte Cristo" som jag bara har del 1 av... (som jag nämnt i tidigare blogg, kan inte med att slänga den, den är så vacker).
Det är otroligt vad många böcker filmatiseras, och hur man oftast tycker att boken är mycket bättre. Men jag har två romaner av Nelson De Mille; "På heder och samvete" och "Generalens dotter", båda böckerna är mycket bra, men även filmatiseringarna är klart sevärda. Speciell "Generalens dotter" med John Travolta.
En annan filmatisering är E L Doctorows roman "Billy Bathgate" med Dustin Hoffman. Handlingen är från 1930 talet, en ung man går som lärling hos Maffiabossen. Filmen är nästan bättre än boken (svårt att erkänna.. men sant! Men säg inget till någon!! :))
Två andra D-Författare som inte är kända för sitt fantastiska författarskap är Unni Drougge och Jörn Donner. Båda omskrivna i skvallerpressen... Drougges roman "Hella Hells Bekännelser" var ändock ganska bra, men omskriven i pressen pga skandalerna och porr inslagen.
Donners författarskap är begränsad, men läsvärd, 2,5 poäng på min 5-gradiga skala (För mig är han väldigt aktuell i och med romanen "Kärleken i Julia Anderssons liv" av Åsa Moberg, som jag läste ut i höstas. Där man kan läsa om Åsa Mobergs kärleksförhållande till Jörn Donner).
Den sista D-Författaren är Stanislav Dygat. Hans roman "Miraklet på Capri" handlar om ett kärlekspar på Capri, och hade det inte varit på Capri, så hade jag överhuvudtaget inte nämnt boken... Men Capri är ju en av de vackraste platserna på jordern, i mitt tycke...
D är en vanlig bokstav, men tydligen inte så vanlig Författarbokstav...
Hej på er, nu ska jag gå och se på skidor på tv...
(396)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar