IT-Författare är inte datatekniker eller annat hackrande folk, utan helt enkelt Italienska Författare. (IT=nationell toppdomän för Italien)
Nu när alfabetet har avverkats, måste jag hitta på något annat system för kommande blogginlägg. Och då kom jag på den briljanta ide´n om att organisera Lailas Bibliotek i olika landsmän.
Dagens blogg ska således handla om Italienska författare. Varför just Italienska? Givetvis för att jag älskar detta land, samt att jag (tyvärr) inte har så fasligt många av dom... Den dagen jag väljer att skriva om svenska eller amerikanska författare, blir troligen bloggen hur lång som helst, och den dagen har jag säkert kommit på ett sätt att dela upp dom i mindre beståndsdelar. Men för tillfället har jag inte löst den gåtan, så jag börjar alltså med de Italienska författarna.
I Lailas Bibliotek finns 40 olika länder representerade, däribland även lite udda länder, typ Afghanistan och Island, som endast har 1 författare var. De blogginläggen kommer att blir väldigt korta, om jag inte hittat något bra system för att bunta ihop en del med varandra, eller något...
Italienska finns exakt 7 st och det är precis lagom för ett inlägg..
Nog om detta, över till de Italienska författarna:
För enkelheten skull, tar jag dom i bokstavsordning, (så blir det i viss mån som jag alltid gjort, haaa)
Niccolo Ammaniti, är helt klart en författare som jag ska leta fler böcker av. Jag fick tips om en roman av honom Långt, långt härifrån, men den fanns inte att uppbringa på svenska hos någon av alla bokställen som jag känner till. Så jag tog den enda som fanns att få, och det var Mellan himmel och jord. En mörk historia om en pojke på 13 år, vars mor försvann när han var 5-6 år. Lever ensam med sin pappa, som är en nazist, skinhead och till viss del alkoholiserad. De lever i misär, i en fruktansvärd miljö, med socialarbetare ständigt i hasorna, och med risk att bli omhändertagen och placerad i fosterhem. Pappan älskar sin son, och gör så gott han kan, men med tveksamma metoder... Även om jag helst vill se det vackra och underbara Italien, måste jag motvilligt erkänna att det finns även misär i detta vackra land, och Ammaniti skildrar den fantastiskt bra. Jag blev enormt gripen av boken och, som sagt, söker med ljus och lykta efter flera av denna författare.
Nästa författare är Silvia Avallone. Hennes roman Stål, är minst lika mörk och deprimerande som den ovan. Men tänk att någon kan skriva något så bra i en debutroman..?? Vad ska komma sen, i kommande böcker??
Stål handlar om två tonårsflickor (men långt ifrån en ungdomsroman!!) i en brutal och skitig värld. Grova karlar, fattigdom, dålig kvinnosyn, och återigen ett Italien som inte är "mitt" Italien, men som jag intellektuellt kan förstå existerar.. Kärlek, hat, vänskap, allt finns i denna förtvivlade men också vackra berättelse. Jag längtar till nästa bok av henne....
En av de få kriminalromaner som jag gillar är Donna Leons Dödlig dos, som handlar om kommissarie Brunetti i Venedig. En "feel-good" deckare i min smak. Vackra Venedig, korruption, maffian och sex.. Allt ryms i denna charmiga men ändå spännande kriminalroman. Kommissarie Brunetti är genomgod och man bara måste älska honom. Och hans självständiga och tuffa fru som han avgudar, men sätter honom i knivig situation... Läs och njut, och småle mitt i spänningen..
I Florens bodde på 1500-talet Niccolo Machiavelli, författare och filosof. Hans bok Fursten finns i Lailas Bibliotek. En lärobok i hur man behåller makten genom att förtrycka folket... Samt en moralisk bok om dygd och handlingskraft. Kanske den har varit en "bibel" åt Berlusconi..?
Sen finns det två lite äldre böcker, från mitten på 1900-talet. Sandra Parettis roman Maria Canossa, handlar om en stark kvinna som återvänder till Rom efter resor ute i världen, bl a Berlin. Boken utspelar sig år 1943, i ett krigshärjat Europa.
Rafael Sabatini är mest känd för romanen Scaramouche och böckerna om Kapten Blod, som filmatiserades med Errol Flynn. Men den romanen som finns i Lailas Bibliotek är Donna Valentinas friare, som är en historisk roman som utspelar sig på 1400-talet. Kul att läsa om Italien på 1400-talet, men i övrigt ingen bok jag läser om två gånger...
Den sista boken av IT-Författare är Gomorra med Roberto Saviano. En bok som jag inte har läst, och jag vet inte om jag kommer att göra det. Jag har inte lust att läsa den. Jag vet mycket väl att maffian finns och att det säkert är en realistisk bok, men ändå så har jag motstånd till den. Jag vill INTE läsa om denna baksida av mitt vackra Italien... Även om jag gett höga betyg till de två första böckerna i bloggen, som handlar om samhällets bottenskikt, och det skitiga och miserabla Italien, så vill jag INTE läsa om maffian och dess våld, basta!!!
Jag lägger till en bok i denna blogg. Kristina Kappelins bok Berlusconi Italienaren. Hon är egentligen svensk, men bor sedan många år i Italien och boken handlar om Berlusconi och italienarna.. Den passar ju bäst att ha med i denna blogg och inte bland svenska författare..
Ja, kan man förklara varför Italienarna röstar på Silvio Berlusconi?? Så börjar hennes bok, och jag känner igen frågan, som jag också får från vänner och bekanta. Och vem kan förklara det?? Jag kan det inte. Kristina Kappelin försöker, men anser att det är en nästintill omöjlig uppgift. Men på ett roligt och personligt sätt ger hon sin syn och analys av fenomenet Berlusconi. Det är en mångfasetterad, överraskande och oroande bild hon ger av efterkrigstidens populäraste politiker i Italien... En del kan jag kanske förstå, men fortfarande är frågan inte besvarad.. Och detta är en sida av Italien som jag nog aldrig kommer att förstå..
Nu ska jag fira min svärmor som fyller år och min man lagar något gott till hennes ära.
Hej hopp
(1597)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar