söndag 11 mars 2012
Dryckes- och kokböcker
Kokböcker, vinböcker, ölböcker... jaa listan kan bli lång. Men om man sammanfattar alla dessa böcker med Dryckes- och kokböcker så säger väl det allt...
I Lailas Bibliotek finns det 98 dryckes- och kokböcker. En del av dom är en kombination av dryckes och kokbok, där man kan läsa recept med goda viner till, och givetvis vackra bilder.
Rena dryckesböcker är 16 st. De handlar om Vin, Öl, Champagne, Whisky och drinkar. Allt om hur man tillverkar vin, öl osv. Vindistrikt och klassificeringar. Lagringar och årgångar. Ja du kan nästan bli sommelier bara av att läsa dryckesböckerna i Lailas Bibiliotek... Välkända skribenter som Hugh Johnson, Oz Clarke, Tom Stevenson och vår egen Bengt Frithofsson. Alla har dom plats i min bokhylla. Om du möter en vinkännare kan du briljera med dessa namn och vinkännaren kommer att bli imponerad av dina kunskaper... Ha ha..
Till största del är förståss kokböcker av alla slag.
Jag har ju en man som älskar att laga mat och använder kokböcker som inspirationskälla. Han plockar lite här och lite där och sen så komponerar han något eget som alltid (iallafall till 99%) smakar ljuvligt.
Där har vi Per Morberg, Leif Mannerström, Plura och Anna Bergenström som ständigt inspirerar och tipsar om kombinationer.
Fredrik Erikssons (Kock och ägare till Långbro Värdshus) bok "Hela Årets kokbok" fick min man när han var på kurs hos Fredrik och lärde sig fisk och skaldjurskunskap.
Bo Hagströms "Solens mat" är till hjälp vid det italienska köket, som min man ofta lagar, så vi kan drömma oss till huset i Italien.
Många böcker är inte bara recept och inspiration, de är vackra också. Rena konstböckerna, med otroligt vackra bilder. Som till exempel den spanska kokboken "Till bords med Picasso" och även "Till bords med Evert Taube" som hans barnbarn Jesper Taube (Sven-Bertils son) skrivit. Dessa vackra kokböcker behöver man inte vara intresserad av matlagning för att bläddra i, det är en fröjd att bara titta på bilderna.
Rena fackböcker finns också. Den äldsta är en bok från 1954 som min man ärvt av sin pappa, som var Styckmästare i slakthusområdet här i Stockholm. Boken heter "Charkuteristen" och är en skolbok i charkuteri.
Sen har jag några gamla skolböcker från min skoltid.
(Det är nog ingen som kan föreställa sig det, men jag har faktiskt en gedigen utbildning inom området hemmafru. Egentligen inget att skryta med, men i ärlighetens namn måste jag erkänna att intresset för skola inte var prioritet ett när jag var 15 år. Så det enda som mina betyg räckte till var Hemteknisk linje, med specialisering på matlagning. Jag är alltså utbildad till Hemmafru!!!)
En riktig klassiker av dessa skolböcker är boken "Vår kokbok", ett måste, en bibel i varje kök. Ingen vacker bilderbok precis, men i den kan du slå upp allt om matlagning. Från koktider, till styckning av gris och ko osv. Förutom den så har jag kvar från min utbildning "Små- och spädbarnskost", "Närings- och födoämneslära" och "Modern hemkonservering". Modern är kanske att ta i idag, dessa skolböcker är från 1972-1973...
En något modernare fackbok är "Grönt" som min man fick av mig i julklapp. En fantastisk bok om grönsaker och rotfrukter osv. I den kan du läsa allt som har med en speciell grön- el rotfrukt. Var och hur den växer, koktider, användningsområde osv.
Som avslutning ska jag nämna boken "De sju dödssynderna". En rolig bok där man får recept och maträtter kopplade till varje dödssynd... Kanske kan vara ett tema för ett matglatt gäng. Tänk er vilka rätter man kan skapa utefter: Lättja, Avund, Girighet, Högmod... osv för att inte tala om Frosseri...
Låt fantasin flöda!!
Smaklig måltid.
(575)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar