söndag 25 mars 2012

H-Författare

H-Författare är inte Hundra stycken, eller väger ett Hekto. Inte är de gjorda av Väte (H) heller.. :)
Nä, det är författare som har ett efternamn som börjar på H...

I Laila Bibliotek finns det 77 st titlar med H-Författare.
Den som har flest titlar är den fd polismästaren Hans Holmer, han kan stoltsera med 9 titlar. Förutom "Olof Palme är skjuten" som handlar om Holmers mordutredning på Palme, så är det deckarserien om polisen Loppan och hans jäng. Riktigt bra kriminalromaner faktiskt...

Bland H-Författarna finns inte mindre än 3 nobelpristagare, och denna gång är två av dom mina favoritförfattare. Knut Hamsun med sin "Markens gröda" kan jag läsa hur många gånger som helst, fantastisk roman. Sen gillar jag givetvis inte hans sympatier med nazismen.
Ernest Hemmingway är också en fantastisk författare. Han levde ett händelserikt liv som journalist och utrikeskorrespondent under andra världskriget och Spanska inbördeskriget. Förutom att han var en underbar författare så var han snygg på något sätt också, väldigt maskulin... kan man säga. Favoriten av hans böcker är "Den gamle och Havet" och "Solen har sin gång". Ja, egentligen kan man nog läsa vad som helst av honom, allt är bra..
Den tredje nobelpristagaren är Verner von Heidenstam. Hans romaner var ofta historiska. Han gjorde sig även känd som en fin poet. Hans tvist med Strindberg är omskriven. Vänskapen som kom på skam, och slutade med en fejd (Strindbergsfejden), troligen pga att Strindberg var rädd för konkurrens. I Lailas Bibliotek finns "Karoliner-sviten".

Några riktiga klassiker (förutom nobelpristagarna ovan) bland H-Författarna kan vi räkna: Thomas Hardys "Tess av Durberville" som har filmatiserats i flera omgånger, jättefin roman. Jaroslav Haseks "Den Tappre Soldaten Svejk", om den dråplige soldaten, som ständigt hamnar i roliga och egendomliga situationer. Nathaniel Hawtorns "Huset med de sju gavlarna". Psykologisk romanförfattare som faktiskt bodde i ett hus med sju gavlar, som idag är ett museum.

En trave högpoängare finns också bland H-Författarna. Till exempel James Hiltons roman "Slumpens skördar", som min mamma tipsade om för många år sen. En av de bästa romaner jag läst, sa mamma, och jag skriver också under på det. Hanne-Vibeke Holst romansvit om Therese Skårup är också högpoängare. Nick Hornbys "High Fidelity" måste ni läsa! om ni inte gjort det!!!

Sen har vi filmatiseringarna, vilket bara blir fler och fler. Istället för att säga; baserad på den och den boken, så kommer snart folk att säga: jaha, har dom gjort en bok också.. Men jag ska inte klaga, för jag gillar filmer också. Kanske nästa blogg ska handla om filmer??
Nåväl, filmatiserade H-Författar-böcker är bl a Martina Haags "Underbar och Älskad av alla" som nästan kändes filmisk när man läste den. Joanne Harris underbara bok "Choklad" som Lasse Hallström gjorde en sån fin film av, både läs och sevärd. Thomas Harris böcker om Hannibal Lector var ruskiga och blev desto ruskigare med Anthony Hopkins som kannibalen. Peter Höegs "Fröken Smillas känsla för snö", regisserad av Bille August.
Sen har vi ju ovan nämnda bok "Tess". Och Nobelristagare som har filmatiserats, både författare och romaner.

Jag ska avsluta med en Allers-roman, kanske inte låter så finlitterärt men denna bok är värd att nämnas; Hans Ulrich Horsters "Barn 312", oj oj vem har inte grinat till den???


Hej på er, nu ska jag lägga mig i badet och läsa en bok...


(708)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar