onsdag 11 april 2012

J-Författare




J-Författare är inte alla arkeologer, även om J står för Arkeologi i bibliotekens klassifikationssystem. I Lailas Bibliotek står J-Författare för de författarna som har efternamn som börjar på J.

Tillsammans bildar J-Författarna 27 st titlar i Lailas Bibliotek. En blandad kompott av romaner där det finns en hel del klassiker och filmatiseringar.

Den första J-Författaren är Kate Jacobs som skrivit en fin roman "Livets aviga och räta" som handlar om kärlek och vänskap, både till vänner, barn och partners. En kvinna startar en sybehörsaffär, där det samlas ett jäng brokiga människor som syr och stickar ihop. Alla med sina speciella problem, som löses i samma takt som tröjor och sockar skapas.. En fin roman.

Den som har flest titlar är P C Jersild, som skriver fantastisk bra litteratur. Min första Jersild-bok var "Barnens ö" som sen filmatiserades av Kay Pollack och blev jättepopulär på tidigt 80-tal. Efter den boken inhandlade jag fler och fler, och jag gillar det mesta av honom. Mina favoriter, förutom "Barnens ö" är "Ljusets drottning" och "Babels hus", den senare blev en tv-serie med Carl-Gustav Lindstedt som den hjärtsjuke Primus Svensson.

Förutom ovanstående "Babels hus" har även John Jakes roman "Nord och Syd" blivit tv-serie. Vem följde inte familjen Main från sydstaterna och familjen Hazard från nordstaterna och deras vänskap före, under och efter det Amerikanska inbördeskriget??

Det finns en hel drös med Klassiker bland J-Författare. De mest kända är Henry James med sin roman "Amerikanen" och Jerome K Jerome med sin underhållande roman "Tre män i en båt". Även J. P Jacobsens "Fru Marie Grubbe" är en klassiker.

Några andra författare som bör nämnas är Elsie Johansson med sin serie böcker om Nancy. Och Carsten Jensen med sin underbara roman "Vi de drunknade" som handlar om människor på en ö utanför Danmark genom hela 1900-talet, mycket läsvärd, och prisbelönad.
Katerina Janouch bör också nämnas, hennes roman "Systerskap" är gripande och tänkvärd.
Jag vet ine om jag ska nämna Erica Jongs "Rädda Livet" som jag läste när jag var ganska ung, och tyckte då att hon mest gottade sig i fula ord och snusk, och glömde liksom bort handlingen i boken. Jag tror vi glömmer den!!! ok, Hoppa över de senaste raderna!!
Tvärtemot är Joseph Joffos roman "Kulpåsen"  som är en finkänslig, självbiografisk roman från judeförföljelserna under andra världskriget.
Anna Jörgensdotters roman "Pappa Pralin" som skiljer sig ur mängden med sin blandning av djupt allvar, stilistisk lekfullhet och humoristisk distans. Främst är det en intensiv kärleksberättelse ur en trasig människas perspektiv och en allmängiltig skildring av en ung kvinnas sökande efter sin identitet

Deckare bland J-Författarna kan endast nämnas P D James. En av de få deckare som jag sätter 5 poäng på den 5-gradiga skalan. Hennes kriminalare Mr Adam Dalgliesh kan man följa i en mängd böcker och som givetvis även filmatiserats.

Avslutningsvis ska jag skriva några ord om den underbara boken "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", av Jan Jonasson. Jag befinner mig just nu i Italien och ser till min glädje att denna underhållande roman har blivit översatt till italienska och ligger även här på topplistorna. Underbart! "Centenaria che scalato dalla finestra e scomparve" Visst blev titeln på italienska lite finare...?? Till och med bokens framsida är bättre... i mitt tycke, se bild ovan.

Tack för idag, nu ska jag gå ut och sola lite



(792)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar