L-Författare är inte bara böcker av eller om Linné, (Carl von Linné är den ende som internationellt betecknas med en enda bokstav, L). L-Författare är givetvis författare som har ett efternamn som börjar med L..
I Lailas Bibliotek finns det 80 st L-Författare, ganska många med andra ord. Populär bokstav att börja sitt efternamn med.
Den som har flest titlar bland L-Författare är en deckare förståss... Robert Ludlum. Inte min favoritdeckare precis, men jag är ju ingen deckarslukare heller... Och förutom honom finns det flera deckare; John Le Carre med sina Smiley böcker. I min smak; röriga och på tok för många människor att hålla reda på. Sen har vi de lite nyare och populära Åsa Larsson, Camilla Läckberg och Jens Lapidus, med sin Snabba Cash.
Nä, mer i min smak är skönlitterära böcker som Pierre La Mure Målaren på Moulin Rouge som handlar om den fantastiska målaren Henri de Toulouse-Lautrecs liv i Paris runt sekelskiftet. Han levde ett hårt liv som var dvärg och utstött av alla, utom av de prostituerade i den undre världen.
D.H. Lawrence utmanande roman Lady Chatterleys älskare, som på grund av de erotiska handlingen blev förbjuden i många länder. Idag är det väl ingen som höjer på ögonbrynen, men även andra delar i boken är jättebra.
Jack Londons Skriet från Vildmarken, Väinö Linnas Okänd Soldat och Ira Levins Rosemarys Baby är romaner som jag gärna läser om.
Klassiker bland L-Författare är Selma Lagerlöf med bl a sina romaner Jerusalem och Gösta Berlings saga. Jonas Lie, Torgny Lindgren, Ivar Lo-Johansson, Alice Lyttkens och Sara Lidman är också klassiker som bör nämnas.
Vi har även en Nobelpristagare bland L-Författarna, Doris Lessing, med sin bok Den Femte Sanningen, som är en läsvärd och intressant roman.
På 70-talet kom Ulf Lundell in i våra liv, och fick en hel generation att börja läsa. Hans deburoman Jack där vi alla kände igen oss mer eller mindre, och kallades Sjuttiotalets generationsroman.
Lite nyare svenska romaner som har bidragit till alla böcker om författarens relation till sin pappa, är Åsa Lindbergs roman Mig äger ingen, och Mian Lodalens roman Dårens dotter, som båda handlar om sin uppväxt med sin egensinniga pappa. Båda fantastiskt bra.
Avslutningsvis måsta jag ju nämna Stieg Larssons Millenniumserie om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. En av de få deckare som jag gillar. Den bästa av de tre böckerna är del ett; Män som hatar kvinnor. Den har en historia och en gåta som man får följa och lösa tillsammans med Mikael och Lisbeth. De andra två böckerna handlar bara om Lisbeth liv och öde, vilket är nog så intressant. Men jag saknade något, flera gåtor att lösa, som i första delen!!
(906)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar