måndag 17 december 2012
T-Författare
T-Författare är inte bara författare som åker Tunnelbana, inte är de från Örebro heller... Länsbokstaven för Örebro är nämligen T. Och för er som är så gamla att ni kommer ihåg när bilarnas registreringsskyltar visade varifrån man kom, kanske kommer ihåg att just Örebro hade T... Att jag kommer ihåg det speciellt är att min mamma jobbade på Ekströms som säljare, (för övrigt var hon en av de bästa säljarna genom tiderna på Ekströms, hon sålde soppor och krämer i massor) och huvudkontoret låg i Örebro, hennes firmabil var registrerad där och hade således ett T i skylten...
T-Författare är givetvis författare som börjar sitt efternamn med T... lika logiskt som att min man lagar fisksoppa minst en gång i veckan, haaaaaaaa.. (den dagen är just idag).
T-Författarna i Lailas Bibliotek kommer upp till antalet 48 st. En härlig blandning av svenskt, amerikanskt, engelskt, ryskt osv...
Bland dessa finns en av mina absoluta favoritförfattare. En ryss, Leo Tolstoy, som om jag fick bestämma skulle ha fått nobelpriset varje år... Nu var det tyvärr så att han kämpade med näbbar och klor mot att få Nobelpriset i Litteratur och även fredspriset, vilka han båda var föreslagen för, och uttryckte sin glädje över att han inte tilldelats något av priserna. Han var en mycket egen person och i slutet av sitt liv tog han avstånd till det normala samtida livet och övergick till att publicera inlägg i moraliska och sociala frågor. Men hans skönlitterära verk, som han skrev innan han fick sin livskris, Anna Karenina och Krig och Fred, är storartade verk. Anna Karenina som skildrar en mörk kärleksaffär i överklassmiljö mellan den gifta Anna och officeren greve Vronskij.. Den är en fantastisk roman, och även om jag avskyr dåliga slut, kan jag ändå inte säga annat än att den är fantastisk.. Filmatiseringarna är inte dåliga de heller, riktiga pampiga filmer. Den bästa är givetvis med den undersköna Greta Garbo..
En annan klassisk författare är den underbara amerikanska författaren Mark Twain, med sina fantastiska ungdomsäventyr; Huckleberry Finn och Tom Sawyer, båda lika spännande och färgrikt skildrade.
En liten anekdot kring en av böckerna (jag kommer inte ihåg vilken av de två det var) är när min son gick i fjärde el femte klass och fick uppgiften att läsa boken. Jag blev jätteglad att han kanske skulle få smak för att läsa, men ack vad jag bedrog mig, för han gick till videobutiken och hyrde filmen istället.. Och sen skrev han en jättefin recension om "boken". Nu är väl detta preskriberat, antar jag...
De två författarna som står för flest titlar bland T-Författarna är Stig Trenter och Barbara Taylor Bradford. Båda har 8 titlar var. Stig Trenter är inte min "cup of tea" men kan vara underhållande att läsa om fotografen Harry Friberg i ett Stockholm på 40- och 50-talet. Nostalgiskt och roligt.
Barbara Taylor Bradford däremot var ju en favorit när hon på 80-talet kom med sina böcker om Emma Harte. Jag minns hur jag slukade böckerna och väntade otåligt på nästa. Romantiska och spännande. Emma Harte som fattig tjänsteflicka och övergiven av sin rika älskare, och dessutom gravid... (ja, ni hör ju hur det låter..) Men Emma är stark, hennes drivkraft är hatet mot den förmögna familjen som förskjutit henne och mot alla odds börjar hon sin långsamma klättring på samhällsstegen.... Underbart.
Givetvis så finns ju JRR Tolkien i Lailas Bibliotek, även om jag inte är så förtjust i de böckerna, jag har lite svårt för det där onaturliga och främmande världar. Men kan ändå inte låta bli att fascineras av hans glödande stil, och fängslande skrift.. Bilbo och Sagan om ringen är fantastisk äventyr, som nu även kan ses på film, och jag måste erkänna att jag inte är så förtjust i dom heller..
Den evigt unga och "sexiga" Kerstin Thorvall, kan inte bara väcka sensation, hon kan även skriva böcker.. riktigt bra också. Hennes trilogi, När man skjuter arbetare, I skuggan av oro och Från Signe till Alberte, spänner över ca 100 år och börjar med hennes föräldrar och slutar med hur hon själv är som maka och mor. En avslöjande och känslosam trilogi.
T-Författare såsom Göran Tunström med sina romaner Skimmer och Berömda män som varit i Sunne borde jag givetvis nämna. Och den underbara Anne Tyler med sina dråpliga historier och vedervärdiga karaktärer som man bara måste älska.. Ja, det finns så många bra författare att nämna, men då blir detta inlägget så långt, så ingen orkar läsa...
Men sist måste jag bara nämna boken Lady av Thomas Tryon. En helt underbar fin kärlekshistoria. Unge Woody, 8 år, blir vän med en elegant och tjusig lady. Och genom lille Woodys ögon får man uppleva en stad i New England på 1930- och 40-talet. Boken har ett överraskningsmoment som lyfter boken ännu mer och som jag blev helt taget på sängen av. Det är en ovanlig kärlekshistoria som jag varmt kan rekommendera er att läsa..
Nu ska jag gå och äta fisksoppa... en av min mans specialiteter, med hemligt recept.. men jag kan avslöja att det är fisk och skaldjur i den... men säg inget..
(1384)
måndag 19 november 2012
Andra Halva S
Sådär, då tar vi och avslutar S-Författarna. Andra Halva S är alltså författare som börjar sitt efternamn med Sl... till Sö.. i Lailas Bibliotek
En spännande samling, med allsköns författare. Allt från Dödsångest till Smaskig sex... Frågan är vad jag föredrar..? Smaskig sex givetvis, men får jag välja något annat än dessa två alternativ, så är det ljuv romantik som ligger mig varmast om hjärtat.. Och det kan vi säkert också hitta i denna brokiga samling.
Den författare som ståtar med flest titlar bland Andra Halva S-författare är den produktive författarinnan Danielle Steel. 10 titlar finns i Lailas Bibliotek. Och här kan vi nog hitta smaskig sex, eller vi kanske ska kalla det "tant-snusk"... Är man på det humöret kan det vara mycket underhållande att läsa hennes romaner. Om inte annat så är det lättläst.
För att riktigt spä på med "lättare litteratur" så finns det även några romaner (eller så kallade "Allers-romaner") med Sigge Stark. Bara titlarna säger allt tycker jag: Rut och kärleken eller Kärlekens makt, för att inte tala om; Kämpa för lyckan. Underbart, ha ha. Där slår hon Danielle Steel med råge.. Steels romaner har mera intetsägande titlar, såsom Zoya, Löftet och Om och om igen (fast den sista kan man ju tolka som man vill... haha).
Om vi kanske ska gå över till mera "finare litteratur" så finns det 2 Nobelpristagare. En ryss och en amerikan. Ryssen Alexander Solsjenitsyn finns representerade i Lailas Bibliotek med 2 titlar, En dag i Ivan Denisovitjs liv och Högra handen. Det är väl inte så mycket romantik i någon av dom, och inte så mycket smaskig sex heller, snarare åt dödsångest-hållet... Men han var absolut värt sitt pris.
Men en som verkligen kunde skriva om romantik, sex, livet, och även döden. Ja allt!! Och gjorde det bra. Var amerikanen John Steinbeck. Vilken författare!! Tänk dig bara romanerna Öster om Eden, och Vredens druvor... Jag sätter 5 poäng (i en 5-gradig skala) på alla hans böcker. Fantastisk författare.
Ytterligare några klassiker bland Andra Halva S är givetvis August Strindberg (varför fick han aldrig nobelpriset, kan man undra..?) med bland andra romanerna Hemsöborna och Röda rummet.
Och för att inte tala om en av mina favoriter, Hjalmar Söderberg. Den allvarsamma leken där unge kandidaten Arvid, blir kär i unga fröken Lydia. Men unga fröken är otålig och vill njuta livets goda och gifter sig med en äldre välbärgad man. Kandidaten kämpar för att komma upp sig, och saknar Lydia. Efter ett antal år råkas de av en slump och börjar då inleda ett förhållande, en lek som sedermera blir Allvarsam.
Romanen Doktor Glas är också en allvarsam lek, kan man säga.. Doktor Glas blir kär i Pastor Gregorius vackra fru, och smider planer på att avliva pastorn.. Dessa böcker kan man läsa om och om igen och ändå hitta nya saker. Fina Stockholmsskildringar också.
Deckare finns givetvis i Lailas Bibliotek bland S-författare. Mest titlar har Olov Svedelid, hela sju stycken. Sen finns Viveca Sten, en av de nyare kvinnliga deckarförfattarna som skriver om mord på Sandhamn i Stockholms skärgård. Mickey Spillane, Steve Sohmer, Shane Stevens alla amerikanska deckarförfattare. Och så har vi Rosamond Smith, som är pseudonym för Joyce Carol Oats, och antagligen orsaken till att hon inte får Nobelpris.. Att skriva deckare är inte "fint" nog... OBS helt och hållet min gissning, finns absolut inga bevis för att det förhåller sig så...!!
Övriga bra böcker som jag vill nämna är Zadie Smith, engelskan som debuterade med Vita tänder, som blev mycket uppmärksammad och hon vann många priser för.
Katheryn Stockets omskrivna och filmatiserade roman Nicewille är en underbar bok, som ger en härlig eftersmak, hämnden är ljuv...
Eftersom jag skrev i början av inlägget om dödsångest, så ska jag avråda er att läsa Sven Stolpes bok I dödens väntrum. Huvaligen... där kan man snacka om dödsångest... Titeln säger ju allt... Läs den INTE.
Hej på er och ha en skön och varm höstkväll, med en god bok i stearinljusets sken...
(1360)
fredag 26 oktober 2012
Halva S
Halva S är inte halva Sverige,och inte halva söder heller, utan hälften av alla S-författare i Lailas Bibliotek, vilket innebär författare som börjar sitt efternamn med S... fantastiskt!
Varför halva?? Kan man undra, men det finns en enkel förklaring, och det är att i Lailas Bibliotek finns det hela 120 st S-författare och det skulle bli ett jättelångt blogginlägg om jag ska skriva om alla dessa... Så jag delar upp S-författarna i två inlägg. Detta inlägg handlar om Författare som börjar sitt efternamn från Sa... till Sk... Resten tar jag vid nästa tillfälle. Så smart.... !!
Bland dessa Sa... till Sk... finns det nobelpristagare, deckare, skönlitterära verk och annan allsköns blandning.
Den som står för flest titlar är Sidney Sheldon, som har 13 titlar i Lailas Bibliotek. En produktiv författare. Den första Sheldon-roman jag läste var På andra sidan midnatt, för sådär 30 år sen, och jag föll pladask för hans böcker. Spänning, kärlek, dramatik... Jag minns inte mycket vad den handlade om, men jag minns en ganska pikant sak i boken... Kvinnan rider mannen och just när det ska gå för honom, tar hon handen full med is, (från ishinken som står bredvid med Champagne) och trycker till på hans ädlare delar... ha ha, det glömmer jag aldrig. Jag har själv aldrig vågat prova det på min man, och jag tror (??) han är glad för det.
Näst efter kommer Isaac Bashevis Singer, med 7 titlar, Nobelpristagaren som blivit folklig med sina berättelser. Jag tror att Bra Böckers bokpaket, som var så populärt på 70-talet, bidrog till att så många läst Singer. Men med all rätt, för det är en av de mest lättlästa Nobelpristagare. Hans romaner Jacobys Hus och Familjen Moskat osv är mustiga och frodiga romaner om judiska familjer i Polen.
Ytterligare en Nobelpristagare, som jag också varmt kan rekommendera är Henryk Sienkiewics. Hans roman Quo Vadis, är en av de bästa romaner jag läst. Den satt kvar i flera dagar efter jag läst den.
En del fantastiska klassiker, såsom Dorothy L Sayers med sin detektiv Lord Peter och Runar Schildts novell Regnbågen. Och Sigfrid Siwerts roman Sex fribiljetter. Klassiker som skrevs för ett sekel sedan, men håller än.
Favoriter, högpoängaer, i denna samling är bland andra; Margaret Skjelbred med sin fantastiska roman Lärkhjärta, helt underbar norsk roman, den är så bra så det nästan gör ont att läsa den, men positivt ont, om man kan säga så... ??
Alexander Skantze, ung debutant på 90-talet, underbarn, och allt annat fantastiskt man kan säga om en begåvad kille, sas om honom och hans roman Grattis Gud. En liten tunn bok som innehåller allt.
En annan mycket omskriven och hyllad roman är Kådisbellan, som skrevs av Roland Schütt, en långt ifrån ung debutant, snarare åldrad sofistikerad man i sina bästa (75 år) när romanen kom ut. Den filmades också och blev en succé..
För er som gillar Thrillers, finns William Safires bok Att intet förtiga, en spännande bok om maktspel på högsta nivå. Till och med jag gillade den...
Jag ska avsluta med att ICKE nämna boken Gomorra av Roberto Saviano, som visar baksidan av mitt älskade Italien, med dess maffia... Nä, då nämner jag istället Rafael Sabatinis roman Donna Valentinas friare,som låter mycket mera romantiskt och mera italienskt i mina öron... ha ha...
Hej på er, nu ska jag på italiensk middag till goda vänner i min lilla italienska by..
(1321)
Varför halva?? Kan man undra, men det finns en enkel förklaring, och det är att i Lailas Bibliotek finns det hela 120 st S-författare och det skulle bli ett jättelångt blogginlägg om jag ska skriva om alla dessa... Så jag delar upp S-författarna i två inlägg. Detta inlägg handlar om Författare som börjar sitt efternamn från Sa... till Sk... Resten tar jag vid nästa tillfälle. Så smart.... !!
Bland dessa Sa... till Sk... finns det nobelpristagare, deckare, skönlitterära verk och annan allsköns blandning.
Den som står för flest titlar är Sidney Sheldon, som har 13 titlar i Lailas Bibliotek. En produktiv författare. Den första Sheldon-roman jag läste var På andra sidan midnatt, för sådär 30 år sen, och jag föll pladask för hans böcker. Spänning, kärlek, dramatik... Jag minns inte mycket vad den handlade om, men jag minns en ganska pikant sak i boken... Kvinnan rider mannen och just när det ska gå för honom, tar hon handen full med is, (från ishinken som står bredvid med Champagne) och trycker till på hans ädlare delar... ha ha, det glömmer jag aldrig. Jag har själv aldrig vågat prova det på min man, och jag tror (??) han är glad för det.
Näst efter kommer Isaac Bashevis Singer, med 7 titlar, Nobelpristagaren som blivit folklig med sina berättelser. Jag tror att Bra Böckers bokpaket, som var så populärt på 70-talet, bidrog till att så många läst Singer. Men med all rätt, för det är en av de mest lättlästa Nobelpristagare. Hans romaner Jacobys Hus och Familjen Moskat osv är mustiga och frodiga romaner om judiska familjer i Polen.
Ytterligare en Nobelpristagare, som jag också varmt kan rekommendera är Henryk Sienkiewics. Hans roman Quo Vadis, är en av de bästa romaner jag läst. Den satt kvar i flera dagar efter jag läst den.
En del fantastiska klassiker, såsom Dorothy L Sayers med sin detektiv Lord Peter och Runar Schildts novell Regnbågen. Och Sigfrid Siwerts roman Sex fribiljetter. Klassiker som skrevs för ett sekel sedan, men håller än.
Favoriter, högpoängaer, i denna samling är bland andra; Margaret Skjelbred med sin fantastiska roman Lärkhjärta, helt underbar norsk roman, den är så bra så det nästan gör ont att läsa den, men positivt ont, om man kan säga så... ??
Alexander Skantze, ung debutant på 90-talet, underbarn, och allt annat fantastiskt man kan säga om en begåvad kille, sas om honom och hans roman Grattis Gud. En liten tunn bok som innehåller allt.
En annan mycket omskriven och hyllad roman är Kådisbellan, som skrevs av Roland Schütt, en långt ifrån ung debutant, snarare åldrad sofistikerad man i sina bästa (75 år) när romanen kom ut. Den filmades också och blev en succé..
För er som gillar Thrillers, finns William Safires bok Att intet förtiga, en spännande bok om maktspel på högsta nivå. Till och med jag gillade den...
Jag ska avsluta med att ICKE nämna boken Gomorra av Roberto Saviano, som visar baksidan av mitt älskade Italien, med dess maffia... Nä, då nämner jag istället Rafael Sabatinis roman Donna Valentinas friare,som låter mycket mera romantiskt och mera italienskt i mina öron... ha ha...
Hej på er, nu ska jag på italiensk middag till goda vänner i min lilla italienska by..
(1321)
onsdag 3 oktober 2012
Pappas Bibliotek
Detta blogginlägg ska jag ägna min pappa och hans böcker. Min pappa som så tragiskt gick bort för några dagar sedan. Min stiliga, starka och charmiga pappa, min barndomsidol.
Min pappa som var
kvick i tanken, kvick i stegen, kvick med lustigheter, och ändå sådant djup och
allvar, och känslighet. ”Vi i vår familj har så förträngda tårkanaler” var ett
klassiskt uttal från min pappa, som
en förklaring varför vi alltid hade så lätt till tårar.. Eller som när han
talade om att han var starkast i hela världen ”Jag skulle kunna lyfta hela
världen, om jag bara hade något att stå på”..
Det är så tomt utan honom....
Det är så tomt utan honom....
Nu handlar ju Lailas
Bibliotek om böcker och det ska givetvis även detta inlägg handla om. Pappas böcker. Min pappa
älskade böcker lika mycket som jag. Hade han växt upp med datorer, hade han
säkert registrerat sina böcker såsom jag gör. Kanske inte i alfabetsordning med
författare, men säkert i något annat system, kanske efter genrer eller titlar..
Vi var nog ganska lika jag och min pappa, både var/är vi lite plumpa och försöker vara roliga, men ibland blir det fel och sårar någon, och båda blev/blir vi fruktansvärt ångerfulla och ledsna att vi kanske sårat någon. Men förutom det, så var vi organiserade, nästan till utopi. Jag med mina böcker, pappa med sina verktyg och saker. Han hade full koll på sina verktyg, på varje skruvmejsel och varje tång. Allt hade sin plats och allt hängde i långa rader i storleksordning, nästan som ett vackert konstverk. Liksom jag och mina bokhyllor.
Vi var nog ganska lika jag och min pappa, både var/är vi lite plumpa och försöker vara roliga, men ibland blir det fel och sårar någon, och båda blev/blir vi fruktansvärt ångerfulla och ledsna att vi kanske sårat någon. Men förutom det, så var vi organiserade, nästan till utopi. Jag med mina böcker, pappa med sina verktyg och saker. Han hade full koll på sina verktyg, på varje skruvmejsel och varje tång. Allt hade sin plats och allt hängde i långa rader i storleksordning, nästan som ett vackert konstverk. Liksom jag och mina bokhyllor.
Min pappa kunde aldrig slänga något, han sparade allt, han
till och med rätade ut spikar och samlade på ett speciellt ställe. ”det kan
komma till användning någon gång” sa han. Och det var ju en himla tur att han
hade så många uthus längor där han kunde förvara allt han samlade på sig. En
pinnstol, som han lagade, en gammal tavla som han fixade ramen, en gammal lampa
som han skruvade ihop. Allt detta finns ute bland alla uthus, inredda till egna
små rum och salonger, där vi kunde sitta och dricka hans egna hemmagjorda vin
eller kanske en sup, som han också hade utplacerade lite här och var i
skrymslen och vrån.
Jag har samma känsla; inget får slängas, utan allt kan komma
till användning. Som till exempel mina gamla böcker, eller slitna och hundörade
pocketböcker. Inte kan man slänga dom, det kanske är just den boken som jag en
dag vill läsa…
Pappas böcker var allt från faktabaserade, till
kärleksromaner, till deckare och thrillers, till historieböcker. Min pappa
älskade att läsa om historia, svensk historia framför allt. Lars Widdings
historiska romaner och alla Herman Lindqvists böcker om Allt om Sverige slukade
han och ventilerade med alla som ville lyssna. Även Jan Guillous böcker om Arn
älskade pappa, speciellt då han bodde i Arn-rike och kände igen alla platser
som det skrevs om. Pappa uttalade Guillou som Gilloo, ungefär som Balloo fast
med Gi.. i början.. Jag hör honom inom
mig, när han pratar om ”Gilloo”.. och jag ler för mig själv.
Pappa hängde alltid med i den nya litteraturens värld.
Tvärtemot mig, som gärna läser gamla engelska 1800-tals romaner, så läste pappa
ny litteratur. Han köpte ofta och många böcker, med både nya och mera
etablerade författare.(Tänk att han 2 veckor innan jul, kunde gå ut och köpa
6-7 nya böcker!!!!!!!!! Vi, hans familj skällde på honom. Det kunde ju vara en
ypperlig julklapp, till någon som hade det mesta…) Han köpte alltid de nya
deckarna. Henning Mankell, Thomas Bodström, Bengt Hallberg, och för att inte tala om Stieg
Larssons Millenium-trilogi. Pappa läste den långt före mig och tjata på mig att
jag måste läsa den. Så till slut läste jag den och höll med pappa om att den
var jättebra, och vi diskuterade fram och tillbaka om Lisbeth Salander och
Mikael Blomkvists äventyr.
Pappa läste också gärna memoarer, främst av
idrottspersonligheter. Såsom Svennis och Stefan Holm och Zlatan.
Pappa var själv elitidrottsman när han var ung. Han sprang långlopp, så som maraton. Han var runt i Europa och tävlade för Sverige.
Skidor, Löpning, Pingis, Fotboll, ja listan kan bli lång för vad min pappa idrottade med. Bilden här bredvid är pappa i unga år från ett tidningsurklipp från en fotbollsmatch. Sen när familjen krävde sitt, så blev det mera motionärs-idrottande och tävlande på lägre nivå. Lokala löpartävlingar, såsom Älvsjö runt, där vi döttrar stod och hejade på. Och Vasaloppet som han stavade runt 20 gånger.. De första och bästa åren skidade han runt på ca 5 timmar. Och då hade han sina största supportrar där som hejade på honom, jag och mina systrar. Med åren blev det mer och mer motionärs-lopp men han höll fanan högt och kom alltid i mål före sina kamrater och sin generation.
Pappa var själv elitidrottsman när han var ung. Han sprang långlopp, så som maraton. Han var runt i Europa och tävlade för Sverige.
Skidor, Löpning, Pingis, Fotboll, ja listan kan bli lång för vad min pappa idrottade med. Bilden här bredvid är pappa i unga år från ett tidningsurklipp från en fotbollsmatch. Sen när familjen krävde sitt, så blev det mera motionärs-idrottande och tävlande på lägre nivå. Lokala löpartävlingar, såsom Älvsjö runt, där vi döttrar stod och hejade på. Och Vasaloppet som han stavade runt 20 gånger.. De första och bästa åren skidade han runt på ca 5 timmar. Och då hade han sina största supportrar där som hejade på honom, jag och mina systrar. Med åren blev det mer och mer motionärs-lopp men han höll fanan högt och kom alltid i mål före sina kamrater och sin generation.
Pappa och jag hade inte så många böcker gemensamt. När han
gillade deckare, gillade jag romantiska. Och när han gillade historie-böcker, så
gillade jag Chick-lit. Men vi hade alltid långa och roliga samtal om böcker, vi
respekterade våra åsikter och våra olika smaker. På sina uppköps-rundor kunde
han ändock köpa en bok som han anade var en bok för mig, som han sen gav mig
vid tillfälle, som bland annat Elsie Rydsjös roman Den sjunde vågen. Hennes romaner är historiska med kvinnor som huvudpersoner. Och det tyckte säkert pappa att det passade mig. Och jag kan bara hålla med, det
är en jättefin bok och passade mig perfekt.
Min pappa och mamma har varit mer eller mindre över hela världen. Tack vare deras stora idrottsintresse åkte de på varje OS, både vinter och sommar, sedan Grenoble 1968. Under deras OS-resor, passade de på att se mera av landet och omgivningarna runt OS-städerna. Och liksom mig, älskade pappa att resa och uppleva världen. I pappas bokhyllor finns mängder av böcker om olika städer, länder och världsdelar. Kartböcker, atlaser och Världens länder fanns i massa olika utföranden. Pappa och jag kunde sitta länge framför en kartbok och bläddra runt blad olika länder och platser. Prata om och minnas tillbaka till platser vi sett, och platser vi velat se. Den sista resan som han gjorde var till mitt älskade Italien, och till min vackra terrass.Hans sista dröm-resa var till Korsika, dit han aldrig varit. Nu hann han inte med det tyvärr.... Men kanske min pappa idag är en son till en gammal fiskare.. på Korsika. Det hade min pappa gillat..,..
Nu ska jag ta hand om min lilla mamma...
(1253)
Min pappa och mamma har varit mer eller mindre över hela världen. Tack vare deras stora idrottsintresse åkte de på varje OS, både vinter och sommar, sedan Grenoble 1968. Under deras OS-resor, passade de på att se mera av landet och omgivningarna runt OS-städerna. Och liksom mig, älskade pappa att resa och uppleva världen. I pappas bokhyllor finns mängder av böcker om olika städer, länder och världsdelar. Kartböcker, atlaser och Världens länder fanns i massa olika utföranden. Pappa och jag kunde sitta länge framför en kartbok och bläddra runt blad olika länder och platser. Prata om och minnas tillbaka till platser vi sett, och platser vi velat se. Den sista resan som han gjorde var till mitt älskade Italien, och till min vackra terrass.Hans sista dröm-resa var till Korsika, dit han aldrig varit. Nu hann han inte med det tyvärr.... Men kanske min pappa idag är en son till en gammal fiskare.. på Korsika. Det hade min pappa gillat..,..
Nu ska jag ta hand om min lilla mamma...
(1253)
söndag 23 september 2012
R-Författare
R-Författare är inte bara Skaraborgare (R är länsbokstav för Skaraborg). Även om det hade varit intressant att skriva om, eftersom jag härstammar från Skaraborg, och har en stor del av min släkt där. Kanske jag en dag skriver ett inlägg i bloggen om bara Skaraborgsförfattare, om det finns några..? Bland R-Författare i Lailas Bibliotek finns inte en enda Skaraborgare...
Nåväl, R-Författare är författare som börjar sitt efternamn med R och kommer uppenbarligen från hela världen, dock inte från Skaraborg..
I Lails Bibiliotek finns det 45 st R-Författare. En salig blandning av spänning, dramatik, romantik, humor och sömnframkallande....
Spänning är klart övervägande del. Alla deckare, kriminalromaner och äventyr står för nästan 45%. Mest namnkända deckare är Ian Rankin, Ruth Rendel och Peter Robinson. Också de svenska deckarförfattarna Roslund&Hellström och Denise Rudberg. Jag ska erkänna att jag inte läst många av dessa, men P Robinsons Efter alla år av saknad och R Rendels Bortbytingen har jag läst, båda var grymma...
Bland spänningsböckerna räknar jag också J K Rawlings romansvit om Harry Potter. Vem har inte läst dom böckerna, eller sett filmerna? Om den underbara trollkarlseleven Harry Potter med sina vänner Hermione Granger och Ron Weasely. Som bekämpar ondskan personifierad som Lord Voldemort. Första boken (av sju) kom ut det året då min dotter var 5-6 år. Jag väntade tills hon var sju innan jag idkade högläsning för henne om den stackar Harry Potter. Min man, som redan innan hade läst boken, satt ändå med varje stund vid högläsningen. Det blev många härliga och mysiga stunder tillsammans under de 8-10 åren som vi läste dessa böcker. De senaste böckerna läste min dotter ett och annat kapitel högt för oss istället.
Drama-böcker, gärna med romantik i, som ligger mig mera varmt om hjärta, finns också representerat bland R-Författare. Klassiker som Stein Riverton, Johan Ludvig Runeberg (Fänrik Ståls sägner) och Viktor Rydberg med sin vackra saga om Singoalla. Sen alla lite mera moderna såsom Björn Ranelid, Nora Roberts och Niklas Rådström. Om man försöker glömma det orangefärgade ansiktet, och läser Ranelids böcker, så skriver han fantastiskt bra. Hans romaner Min son fäktas mot världen och Kniven i hjärtat är mycket läsvärda.
Niklas Rådströms språk är som Ranelids, mycket vackert. Hans roman Drivved från Arkadien som handlar om Sara som stjäl ett barn i en barnvagn och tar det med hem, och fostrar det som om det vore hennes eget. Både hon och barnet är udda och lite egna personligheter, som man får följa genom livet i sekelskiftets Stockholm.
Nora Roberts som skriver lite mera romantiska romaner. Starka kvinnoskildringar, om kärlek och passion. Hon har producerat en mängd kärleksromaner, har sålt över 400 milj exemplar över hela världen, varav närmare 3 milj bara i Sverige. I USA påstår man att det var fjärde sekund säljs en bok som är skriven av henne. Hon skriver även under pseudonymer. Hon skriver lättlästa romantiska böcker som jag kan älska att läsa en dag som idag (50-årsfest igår), när man inte orkar vara allt för djup... ha ha
I genren Humor har jag några romaner av Lars Rosander. Vargarna från Elba, och Vargarna och Påfågelkungen, handlar om svenskar som blir inblandade i Napoleons kamp för att få sin hustru till ön Elba där han bor i exil. Dråpliga och mycket underhållande. L Rosander är gammal militär och använder sig av sina erfarenheter därifrån. Men som sagt, han skriver underhållande med intelligent humor.
Endast en bok (som tur är) kan samlas under genren Sömnframkallande. Det är klassikern Raymond Radiguet, Djävlulen i kroppen. Konstigt nog, kan man säga, eftersom boken handlar om en skolgosses upplevelser som älskare... Borde ju hålla mig vaken, men icke. Helt utan känsla och finess...
Ytterligare författare bland R-Författare är Salman Rushdi och Carina Rydberg (med sin skvallerbok om kändisarna på Stockholms barer) och Keith Richards otroliga självbiografi Livet. Titeln på boken är mycket talande... Det var verkligen ett liv, kan man milt säga. Hans liv med Rolling Stones och alla droger, fester och allt ni bara kan föreställa er...
Jag ska avsluta dagens inlägg med R-Författaren Anna Vicoria Roberts, och hennes roman En passionerad kvinnas historia. Jag slukade boken och njöt. Det var en fröjd för mig att läsa. Vacker romantisk och välskriven. Samma måndag som jag kom till jobbet, full av boken i huvudet, ville förmedla till mina dåvarande arbetskamrater, vilken underbar bok jag läst. Hade en av mina kollegor också läst ut en bok, full av besvikelse och sur för att romanen varit så missledande i sin titel och information. När hon berättade om sin bok, kändes den väldigt bekant, och efter ytterligare några minuter förstod jag att vi hade läst samma bok. Titeln En passionerad kvinnas historia, hade lockat min arbetskollega att läsa den. Hon trodde att det skulle vara passion, erotik och het sex... Ha ha, den är långt ifrån erotisk, snarare återhållen romantisk. Utspelar sig under Viktorianska eran i England, då en hand vidrör en annan hand var höjden av erotik... Inget för min kollega alltså. Men för mig, jag som har Jane Austen som min absoluta favorit...
En dag som denna, (som sagt, 50 års fest igår) ska jag ta mig en lättsam romantisk, gärna chick lit bok och krypa ner i badet och fnittra lite bland skummet...
(1221)
Nåväl, R-Författare är författare som börjar sitt efternamn med R och kommer uppenbarligen från hela världen, dock inte från Skaraborg..
I Lails Bibiliotek finns det 45 st R-Författare. En salig blandning av spänning, dramatik, romantik, humor och sömnframkallande....
Spänning är klart övervägande del. Alla deckare, kriminalromaner och äventyr står för nästan 45%. Mest namnkända deckare är Ian Rankin, Ruth Rendel och Peter Robinson. Också de svenska deckarförfattarna Roslund&Hellström och Denise Rudberg. Jag ska erkänna att jag inte läst många av dessa, men P Robinsons Efter alla år av saknad och R Rendels Bortbytingen har jag läst, båda var grymma...
Bland spänningsböckerna räknar jag också J K Rawlings romansvit om Harry Potter. Vem har inte läst dom böckerna, eller sett filmerna? Om den underbara trollkarlseleven Harry Potter med sina vänner Hermione Granger och Ron Weasely. Som bekämpar ondskan personifierad som Lord Voldemort. Första boken (av sju) kom ut det året då min dotter var 5-6 år. Jag väntade tills hon var sju innan jag idkade högläsning för henne om den stackar Harry Potter. Min man, som redan innan hade läst boken, satt ändå med varje stund vid högläsningen. Det blev många härliga och mysiga stunder tillsammans under de 8-10 åren som vi läste dessa böcker. De senaste böckerna läste min dotter ett och annat kapitel högt för oss istället.
Drama-böcker, gärna med romantik i, som ligger mig mera varmt om hjärta, finns också representerat bland R-Författare. Klassiker som Stein Riverton, Johan Ludvig Runeberg (Fänrik Ståls sägner) och Viktor Rydberg med sin vackra saga om Singoalla. Sen alla lite mera moderna såsom Björn Ranelid, Nora Roberts och Niklas Rådström. Om man försöker glömma det orangefärgade ansiktet, och läser Ranelids böcker, så skriver han fantastiskt bra. Hans romaner Min son fäktas mot världen och Kniven i hjärtat är mycket läsvärda.
Niklas Rådströms språk är som Ranelids, mycket vackert. Hans roman Drivved från Arkadien som handlar om Sara som stjäl ett barn i en barnvagn och tar det med hem, och fostrar det som om det vore hennes eget. Både hon och barnet är udda och lite egna personligheter, som man får följa genom livet i sekelskiftets Stockholm.
Nora Roberts som skriver lite mera romantiska romaner. Starka kvinnoskildringar, om kärlek och passion. Hon har producerat en mängd kärleksromaner, har sålt över 400 milj exemplar över hela världen, varav närmare 3 milj bara i Sverige. I USA påstår man att det var fjärde sekund säljs en bok som är skriven av henne. Hon skriver även under pseudonymer. Hon skriver lättlästa romantiska böcker som jag kan älska att läsa en dag som idag (50-årsfest igår), när man inte orkar vara allt för djup... ha ha
I genren Humor har jag några romaner av Lars Rosander. Vargarna från Elba, och Vargarna och Påfågelkungen, handlar om svenskar som blir inblandade i Napoleons kamp för att få sin hustru till ön Elba där han bor i exil. Dråpliga och mycket underhållande. L Rosander är gammal militär och använder sig av sina erfarenheter därifrån. Men som sagt, han skriver underhållande med intelligent humor.
Endast en bok (som tur är) kan samlas under genren Sömnframkallande. Det är klassikern Raymond Radiguet, Djävlulen i kroppen. Konstigt nog, kan man säga, eftersom boken handlar om en skolgosses upplevelser som älskare... Borde ju hålla mig vaken, men icke. Helt utan känsla och finess...
Ytterligare författare bland R-Författare är Salman Rushdi och Carina Rydberg (med sin skvallerbok om kändisarna på Stockholms barer) och Keith Richards otroliga självbiografi Livet. Titeln på boken är mycket talande... Det var verkligen ett liv, kan man milt säga. Hans liv med Rolling Stones och alla droger, fester och allt ni bara kan föreställa er...
Jag ska avsluta dagens inlägg med R-Författaren Anna Vicoria Roberts, och hennes roman En passionerad kvinnas historia. Jag slukade boken och njöt. Det var en fröjd för mig att läsa. Vacker romantisk och välskriven. Samma måndag som jag kom till jobbet, full av boken i huvudet, ville förmedla till mina dåvarande arbetskamrater, vilken underbar bok jag läst. Hade en av mina kollegor också läst ut en bok, full av besvikelse och sur för att romanen varit så missledande i sin titel och information. När hon berättade om sin bok, kändes den väldigt bekant, och efter ytterligare några minuter förstod jag att vi hade läst samma bok. Titeln En passionerad kvinnas historia, hade lockat min arbetskollega att läsa den. Hon trodde att det skulle vara passion, erotik och het sex... Ha ha, den är långt ifrån erotisk, snarare återhållen romantisk. Utspelar sig under Viktorianska eran i England, då en hand vidrör en annan hand var höjden av erotik... Inget för min kollega alltså. Men för mig, jag som har Jane Austen som min absoluta favorit...
En dag som denna, (som sagt, 50 års fest igår) ska jag ta mig en lättsam romantisk, gärna chick lit bok och krypa ner i badet och fnittra lite bland skummet...
(1221)
lördag 8 september 2012
P-Författare
P-Författare är inte författare som vill sätta P för något, eller författare som har egna Parkeringsplatser. Inte är de endast Portugiser heller, och inte ens Fosforiserade (P=fosfor)....
Nää, P-Författare är de författare som har ett efternamn som börjar på P. Så smart är det i denna blogg...
I Lailas Bibliotek finns det 49 st P-Författare. 10 st Deckare, eller Kriminalromaner, där Leif G W Persson står för 8 av dom. Han skriver hyfsade deckare, bara man slipper se hans plufsiga yttre, eller höra hans stönande och frustade..
En Nobelpristagare finns bland P-Författare; Orhan Pamuk. Hans roman Snö är vacker och välskriven, med ett poetiskt språk, och det var just den boken som gav honom priset. Om jag får vara lite lättsam, så kan jag tycka att boken var lite för politisk. Eller så kanske det är jag som inte är tillräckligt insatt i Turkisk politik... Medans Svenska Akademin troligen är det...
Om vi ska stanna kvar lite vid ordet lättsam, så vill jag rekommendera en annan P-Författare, som både jag och min man läser med stort nöje: Arto Paasilinna. En underhållande och fantastisk berättare. Han skriver skrönor som inte är av denna värld, som får dig att, om inte skratta, så åtminstone flina igenom hela boken. Lailas bibiliotek har 8 st titlar av Paasilinna. Vill ni pröva på en så föreslår jag Världens bästa by, eller Harens år, så kan jag lova att ni kommer springandes hem till mig och vill låna alla 8...
Dorothy Parker finns bland P-Författarna, och En enda ros är en novellsamling som jag återkommer till lite då och då. Det är en liten fin bok, med hennes bästa dikter och noveller. Allt man kan komma över av Dorothy Parker är en njutning. Hon var journalist, kritiker, poet och författare och som mest aktiv under 1930 - 1950 talet. Hon skrev även filmmanus. Och har själv blivit porträtterad på filmer. Flera böcker har skrivits om henne, hennes liv och hennes lyrik.
En av fem-poängarna (i en femgrading skala) i Lailas Bibliotek är Anna-Karin Palms roman Målarens döttrar. En tavla dimper ner en dag i ett syskonpars liv, en tavla som deras försvunne far målat, och så börjar en resa i både tid och rum, sökande efter deras far. Underbar roman.
En annan P-författare som jag gärna skaffar fler romaner av, är Tony Parsson. Två titlar har jag än så länge, Min tjej och jag och Mannen och pojken, men jag blir glad om jag dyker på flera i framtiden. Han skriver med en känslighet, som berör, och som ger en god eftersmak.
En av "Feel-good-romanernas" okrönta drottning är Rosamunda Pilcher med sina romaner från den skottska landsbygden. Snäcksamlarna och Vildhonung bland andra oförglömliga.
Den amerikanska författaren Belva Plain är ochså en fantastisk författare. När jag i unga år läste hennes roman Dit ödet vill, föll jag pladask för henne. Evergreen, Skatter och Karusellen, är bara några av de romaner som jag slukat av henne.
För några år sedan, under några dagars intensivt regnande i Italien (en av de sällsynta..), läste jag en annan kvinnlig författare, Agneta Pleijel. Hennes roman Lord Nevermore, gjorde mina regniga dagar till minnesvärda och fina.
Hej på er nu går jag upp och lägger mig i badet med en bok
(just nu Pat Conroys Strändernas musik..)
(1193)
måndag 20 augusti 2012
De fick plats...
Jag måste givetvis skriva en fortsättningsblogg om alla böcker jag fick från min vänninna, hur allt gick, och hur allt fick plats... Sen så fortsätter jag med alfabetet...
När då äntligen OS var slut, kräftskivorna avklarade, och inget stod i vägen för mitt biblioteks-lekande, tog jag itu med mina nya 160 böcker som skulle in i Laila Bibliotek.
Jag hade längtat efter detta sedan juni då min väninna gav mig alla dessa böcker. Trånat och sneglat på högarna i tvättstugan, där de fått ett tillfällig förvaring tills mitt normala liv gav mig tid att med njutning få leka bibliotikarie...
För er som inte har läst mina första blogginlägg, vill jag informera om att jag har mina böcker i bokstavsordning, på författarnas efternamn. Vilket medför att när ny bok inköpts och ska in i hyllan, måste jag flytta alla nästföljande böcker hela vägen från den nya författarens efternamn ända fram till Ö-författare... (extra mycket sortering om nya bokens författare börjar sitt eftermnamn på A...) Det ger ju sitt lilla jobb, vaför jag normalt brukar vänta tills jag har en lite trave böcker.
Men just nu hade jag alltså 160 st nya böcker, samt några nya som jag köpt själv, så summa summarum var det 168 st romaner som skulle sorteras in.
Problemet var ju inte bara jobbet att sortera in dessa i hyllorna, de skulle få plats också!!! Vilket var ett större problem. (Eftersom sorteringen är en njutning, så var platsproblemet egentligen det enda problemet...)
Ända sedan jag kom hem från Italien för 3 veckor sedan, har jag smidit mina planer. Allt från att flirta med min man om att bygga lite hyllor, till att ta mig till Ikea och köpa några bokhyllor och flirta med min man om att flytta ut vårt sideboard med alla spritflaskor, och förvara dom i källaren istället...
Men jag slapp flirta med min man (jag gör ju det varje dag ändå...) för jag kom på att man kan utnyttja varje hyllplan lite bättre än vad jag gör idag.
Sagt och gjort, varje hyllplan är ca 28 cm djup, och en normal bok är ca 14-16 cm bred, vilket ger ca 10-15 cm kvar av hyllplanet. Om jag då trycker in alla böcker längst in på varje hyllplan, så kan jag lägga smala böcker framför de stående böckerna. Genialt!!! Se bild!
De flesta titlar och författarnamn står högst upp på bokens rygg, så om man lägger en eller kanske två böcker framför så ser man ändock det mesta på bakomvarande boks rygg. Jag är så nöjd med mig själv.
Nu när jag är klar, kan jag konstatera att det verkligen var genialt, för när jag placerat in den sista boken, Nan Östmans Ett slags sällskap så finns det ca 40 hyllcentimeter kvar på sista hyllplanet... Jag kan således köpa ca 20 böcker och veta att det finns plats... Strålande Laila!!!!!
För er som varit med allra första blogginläggen, vet också om att jag använt en gammal slitvarg, dator Macintosh Classic. (För er som inte läst om det, vet det nu..) Jag har under alla dessa år, sedan sent 80-tal registrerat mina böcker i denna fantastiska lilla dator (eller vad man kallar den.?).
Det senaste året, eller så.. har det grott ett litet frö i min hjärna, "tänk om den går sönder??" USB, CD-skiva eller annat sparbart verktyg, är bara att glömma... Macintoch Classic har ingen sådan modern funktion. Den enda möjligheten att spara ner är med en diskett... Diskett som inte har funnits på dator-tillbehörs-affärernas hyllor de senaste decenniet.. Och dessutom så finns ingen diskett-station i de modernare datorerna... Vad göra?? Jo, eftersom jag ändå skulle flytta om hela Lailas Bibliotek från A till Ö och lägga till 168 böcker, så tänkte jag STORT! Jag registrerar om alla böckerna i ett excellark i min nyare dator........!!! Nu pratar vi JOBB!! Se bild!
Men vilket underbart jobb sen!! Jag njöt i en vecka. All ledig tid sprang jag mellan bokhyllorna och min gamla Macintoch Classic och min nyare dator. Jag flyttade om och smekte mina böcker, jag registrerade alla romaner, och skrev av mina gamla recentioner som gjorts genom åren. Jag led de kvällarna som vi var tvungna att gå på fest, på krogen med kamrater och umgås med vänner. Mitt vanliga jobb (jag säljer elektonik komponenter) störde med dess krav på orderläggning och fakturering. Kunder som ringde med sina tekniska frågor, då jag bara hade Henning Mankell och Kerstin Ekman i huvudet...
Min man, som är en mycket snäll man, hade överseende, och sa inget om att jag ockuperat hela matbordet, och tvingade honom att duka fram maten utomhus om vädret tillät, eller så framför Tv:n, vilket han absolut inte led nämnvärt av. (Snarare är det väl jag som får lida för det i framtiden, då han fortsätter den vanan och jag inte kan ifrågasätta detta, då det var ok nu...) Däremot är han glad att jag äntligen är klar, så han kan ha en normal konversation med mig, utan att jag svarar kryptiskt med boktitlar och författarnamn istället för "jo tack, jag mår bra, haft mycket att göra på jobbet" och annat normalt man prata om till middagen....
Avslutningvis vill jag bara säga; Det känns tomt... jag saknar mina stunder med registrering, bokflytt, pusslande i hyllorna och framförallt, smeka ryggarna och stanna upp med en bok och läsa på baksidan och längta att få läsa den... Åhh tänk om någon annan kamrat kan komma med nya 160 st böcker..
(1156)
När då äntligen OS var slut, kräftskivorna avklarade, och inget stod i vägen för mitt biblioteks-lekande, tog jag itu med mina nya 160 böcker som skulle in i Laila Bibliotek.
Jag hade längtat efter detta sedan juni då min väninna gav mig alla dessa böcker. Trånat och sneglat på högarna i tvättstugan, där de fått ett tillfällig förvaring tills mitt normala liv gav mig tid att med njutning få leka bibliotikarie...
För er som inte har läst mina första blogginlägg, vill jag informera om att jag har mina böcker i bokstavsordning, på författarnas efternamn. Vilket medför att när ny bok inköpts och ska in i hyllan, måste jag flytta alla nästföljande böcker hela vägen från den nya författarens efternamn ända fram till Ö-författare... (extra mycket sortering om nya bokens författare börjar sitt eftermnamn på A...) Det ger ju sitt lilla jobb, vaför jag normalt brukar vänta tills jag har en lite trave böcker.
Men just nu hade jag alltså 160 st nya böcker, samt några nya som jag köpt själv, så summa summarum var det 168 st romaner som skulle sorteras in.
Problemet var ju inte bara jobbet att sortera in dessa i hyllorna, de skulle få plats också!!! Vilket var ett större problem. (Eftersom sorteringen är en njutning, så var platsproblemet egentligen det enda problemet...)
Ända sedan jag kom hem från Italien för 3 veckor sedan, har jag smidit mina planer. Allt från att flirta med min man om att bygga lite hyllor, till att ta mig till Ikea och köpa några bokhyllor och flirta med min man om att flytta ut vårt sideboard med alla spritflaskor, och förvara dom i källaren istället...
Men jag slapp flirta med min man (jag gör ju det varje dag ändå...) för jag kom på att man kan utnyttja varje hyllplan lite bättre än vad jag gör idag.
Sagt och gjort, varje hyllplan är ca 28 cm djup, och en normal bok är ca 14-16 cm bred, vilket ger ca 10-15 cm kvar av hyllplanet. Om jag då trycker in alla böcker längst in på varje hyllplan, så kan jag lägga smala böcker framför de stående böckerna. Genialt!!! Se bild!
De flesta titlar och författarnamn står högst upp på bokens rygg, så om man lägger en eller kanske två böcker framför så ser man ändock det mesta på bakomvarande boks rygg. Jag är så nöjd med mig själv.
Nu när jag är klar, kan jag konstatera att det verkligen var genialt, för när jag placerat in den sista boken, Nan Östmans Ett slags sällskap så finns det ca 40 hyllcentimeter kvar på sista hyllplanet... Jag kan således köpa ca 20 böcker och veta att det finns plats... Strålande Laila!!!!!
För er som varit med allra första blogginläggen, vet också om att jag använt en gammal slitvarg, dator Macintosh Classic. (För er som inte läst om det, vet det nu..) Jag har under alla dessa år, sedan sent 80-tal registrerat mina böcker i denna fantastiska lilla dator (eller vad man kallar den.?).
Det senaste året, eller så.. har det grott ett litet frö i min hjärna, "tänk om den går sönder??" USB, CD-skiva eller annat sparbart verktyg, är bara att glömma... Macintoch Classic har ingen sådan modern funktion. Den enda möjligheten att spara ner är med en diskett... Diskett som inte har funnits på dator-tillbehörs-affärernas hyllor de senaste decenniet.. Och dessutom så finns ingen diskett-station i de modernare datorerna... Vad göra?? Jo, eftersom jag ändå skulle flytta om hela Lailas Bibliotek från A till Ö och lägga till 168 böcker, så tänkte jag STORT! Jag registrerar om alla böckerna i ett excellark i min nyare dator........!!! Nu pratar vi JOBB!! Se bild!
Men vilket underbart jobb sen!! Jag njöt i en vecka. All ledig tid sprang jag mellan bokhyllorna och min gamla Macintoch Classic och min nyare dator. Jag flyttade om och smekte mina böcker, jag registrerade alla romaner, och skrev av mina gamla recentioner som gjorts genom åren. Jag led de kvällarna som vi var tvungna att gå på fest, på krogen med kamrater och umgås med vänner. Mitt vanliga jobb (jag säljer elektonik komponenter) störde med dess krav på orderläggning och fakturering. Kunder som ringde med sina tekniska frågor, då jag bara hade Henning Mankell och Kerstin Ekman i huvudet...
Min man, som är en mycket snäll man, hade överseende, och sa inget om att jag ockuperat hela matbordet, och tvingade honom att duka fram maten utomhus om vädret tillät, eller så framför Tv:n, vilket han absolut inte led nämnvärt av. (Snarare är det väl jag som får lida för det i framtiden, då han fortsätter den vanan och jag inte kan ifrågasätta detta, då det var ok nu...) Däremot är han glad att jag äntligen är klar, så han kan ha en normal konversation med mig, utan att jag svarar kryptiskt med boktitlar och författarnamn istället för "jo tack, jag mår bra, haft mycket att göra på jobbet" och annat normalt man prata om till middagen....
Avslutningvis vill jag bara säga; Det känns tomt... jag saknar mina stunder med registrering, bokflytt, pusslande i hyllorna och framförallt, smeka ryggarna och stanna upp med en bok och läsa på baksidan och längta att få läsa den... Åhh tänk om någon annan kamrat kan komma med nya 160 st böcker..
(1156)
torsdag 2 augusti 2012
Bidrag från en vän
Dagens blogg ska handla om 270 nya böcker. Böcker som min väninna har skänkt mig. 206 romanen av blandade författare. Och 66 faktaböcker om allt från mat och vin, till ledarskapshandböcker.
Min väninna bytte bostad i juli, och när hon packade ihop sina saker så bestämmde hon sig för att skippa alla böcker. Bokhyllorna skulle bort, och böckerna likaledes.
Jag har lite svårt att förstå hennes beslut, men jag är samtidigt jätteglad, för alla böcker kördes hem till mig i stället.
Detta hände dagarna innan jag åkte till Italien. Jag hade lite bekymmer om var jag skulle förvara dem under min semester, jag hade inga möjligheter att ta hand om 270 böcker i ett hafs, så jag placerade dom tillfälligt i vår tvättstuga. Hastigt sorterade i högar i bokstavsordning. Se bild!
Nu när jag, 5 veckor senare, är hemma igen, så pockar bibliotekslustan i mig, och jag dras ofrånkomligt ner i källaren till tvättstugan och alla böcker. Även om solen skiner och jag borde vara ute i trädgården, så sitter jag istället i källaren och sorterar böcker, underbart!!
Efter noga genomgång, kan jag konstatera att 43 av romanerna redan finns i Lailas Bibliotek. Dessa ska packas ner i lådor och forslas till Italien vid nästa tur dit med bil. Även biblioteket i Italien växer på sig.
Resterande romaner, alltså 163 st, ska in i Lailas biblioteks bokhyllor. Det kan ju vem som helst förstå att det kommer att bli problem, eftersom redan innan de har placerats in, bågnar hyllorna över.
Jag letar runt i mina rum efter plats för nya bokhyllor, eller kanske kan min man, som är duktig snickare, bygga nya hyllor....??
Jag säger som jag alltid gör "Det löser sig". På något sätt får dom plats, lite ommöblering bara...
Nu, över till de 206 romanerna.
Min väninna och jag har mycket lika smak, många av författarna är samma som jag har, och en del är som sagt samma titlar som redan finns, alltså de 43 st som ska ner till Italien.
Men många av de författare som redan finns i Lailas Bibliotek, får ändå sin plats i hyllorna, för de har andra titlar. Som till exempelt: Ernst Brunner, Paulo Coelho, Kerstin Ekman, Nick Hornby och Klas Östergren. Alla är de favoritförfattare till mig, där min väninna skänkt mig nya titlar som jag ser fram emot att läsa.
Bland dessa romaner finns även författare som inte finns i Lailas Bibliotek, men borde.!! Såsom Susanna Alakoski med sin roman Svinalängor. Och Peter Englund, Diana Gaboldon, Mark Twain och Leon Uris. För att inte tala om romanerna Den vita Massajen av Corinne Hofmann och Tusen strålande solar av Khaled Hosseini.
I samlingen finns även deckare, till min mans stora glädje. Ca 40 deckare blir nya i Lailas Bibliotek, som Inger Frimansson, Colin Forbes, Stephen King, Camilla Läckberg, Henning Mankell och Håkan Nesser.
I högen finns även 4 st romaner av den finske författaren Arto Paasalinna, en annan favorit till min man, som även jag läser med glädje. En av titlarna får åka med till Italien, Världens bästa by, den finns redan. Men de andra tre ska bli roliga att läsa: Snablar, Den Ylande mjölnaren och Kollektivt självmord. Vi har läst många av hans böcker och det har gett många skratt, så dessa tre blev vi extra glada för.
Om man känner för att läsa något riktigt lättsamt och underhållande ska man läsa Marian Keyes romaner. Chick-lit författaren nr 1... Vem kan motstå en sådan då och då?? Min väninna gillar henne uppenbarligen, för i samlingen fanns 9 st... 4 av dom åker till Italien. Resten ska in i hyllorna, och läsas med glädje av mig..
Tack kära väninna (Om du läser detta??) för alla böckerna som ger mig en sådan glädje!!
Nu ska jag gå upp och titta på OS och samtidigt fundera ut plats för nya bokhyllor...
Hej på er...
(1117)
Min väninna bytte bostad i juli, och när hon packade ihop sina saker så bestämmde hon sig för att skippa alla böcker. Bokhyllorna skulle bort, och böckerna likaledes.
Jag har lite svårt att förstå hennes beslut, men jag är samtidigt jätteglad, för alla böcker kördes hem till mig i stället.
Detta hände dagarna innan jag åkte till Italien. Jag hade lite bekymmer om var jag skulle förvara dem under min semester, jag hade inga möjligheter att ta hand om 270 böcker i ett hafs, så jag placerade dom tillfälligt i vår tvättstuga. Hastigt sorterade i högar i bokstavsordning. Se bild!
Nu när jag, 5 veckor senare, är hemma igen, så pockar bibliotekslustan i mig, och jag dras ofrånkomligt ner i källaren till tvättstugan och alla böcker. Även om solen skiner och jag borde vara ute i trädgården, så sitter jag istället i källaren och sorterar böcker, underbart!!
Efter noga genomgång, kan jag konstatera att 43 av romanerna redan finns i Lailas Bibliotek. Dessa ska packas ner i lådor och forslas till Italien vid nästa tur dit med bil. Även biblioteket i Italien växer på sig.
Resterande romaner, alltså 163 st, ska in i Lailas biblioteks bokhyllor. Det kan ju vem som helst förstå att det kommer att bli problem, eftersom redan innan de har placerats in, bågnar hyllorna över.
Jag letar runt i mina rum efter plats för nya bokhyllor, eller kanske kan min man, som är duktig snickare, bygga nya hyllor....??
Jag säger som jag alltid gör "Det löser sig". På något sätt får dom plats, lite ommöblering bara...
Nu, över till de 206 romanerna.
Min väninna och jag har mycket lika smak, många av författarna är samma som jag har, och en del är som sagt samma titlar som redan finns, alltså de 43 st som ska ner till Italien.
Men många av de författare som redan finns i Lailas Bibliotek, får ändå sin plats i hyllorna, för de har andra titlar. Som till exempelt: Ernst Brunner, Paulo Coelho, Kerstin Ekman, Nick Hornby och Klas Östergren. Alla är de favoritförfattare till mig, där min väninna skänkt mig nya titlar som jag ser fram emot att läsa.
Bland dessa romaner finns även författare som inte finns i Lailas Bibliotek, men borde.!! Såsom Susanna Alakoski med sin roman Svinalängor. Och Peter Englund, Diana Gaboldon, Mark Twain och Leon Uris. För att inte tala om romanerna Den vita Massajen av Corinne Hofmann och Tusen strålande solar av Khaled Hosseini.
I samlingen finns även deckare, till min mans stora glädje. Ca 40 deckare blir nya i Lailas Bibliotek, som Inger Frimansson, Colin Forbes, Stephen King, Camilla Läckberg, Henning Mankell och Håkan Nesser.
I högen finns även 4 st romaner av den finske författaren Arto Paasalinna, en annan favorit till min man, som även jag läser med glädje. En av titlarna får åka med till Italien, Världens bästa by, den finns redan. Men de andra tre ska bli roliga att läsa: Snablar, Den Ylande mjölnaren och Kollektivt självmord. Vi har läst många av hans böcker och det har gett många skratt, så dessa tre blev vi extra glada för.
Om man känner för att läsa något riktigt lättsamt och underhållande ska man läsa Marian Keyes romaner. Chick-lit författaren nr 1... Vem kan motstå en sådan då och då?? Min väninna gillar henne uppenbarligen, för i samlingen fanns 9 st... 4 av dom åker till Italien. Resten ska in i hyllorna, och läsas med glädje av mig..
Tack kära väninna (Om du läser detta??) för alla böckerna som ger mig en sådan glädje!!
Nu ska jag gå upp och titta på OS och samtidigt fundera ut plats för nya bokhyllor...
Hej på er...
(1117)
måndag 2 juli 2012
O-Författare
O-Författare är inte syre- (O) berikade författare, och inte är de vatten- (om man lägger till H2) skadade heller, utan det är författare som börjar sitt efternamn med O, enkelt som korvspad...
Jag befinner mig i vackra Italien och min arbetsplats har ett vackert skimmer över sig. Men är det något jag behöver så är det just H2O, för just nu är det nästan 40 gr i skuggan och då är vatten ett måste. Kompensera upp det man svettas ut. Så här på förmiddagen blir det vatten, senare på eftermiddagen ökar vi på med alkoholhalten, till öl, sen ytterligare lite mera, då blir det vin. Men sen räcker det. Max blir 13-14%, då det goda och mörkröda vinet kommer fram, vid solens nedgång..
Nåväl, nu är det ju O-Författare som ska bloggas om, och inte italienska viner.. (det får bli min nästa blogg)..
I Lailas Bibliotek finns endast 23 st titlar med O-Författare. Inget populärt efternamnsinitial tydligen, iallafall inte bland författare.
Men det finns en och annan godbit. Som till exempelt den eviga högoddsaren för Nobelpriset; Joyce Carol Oates. En av orsakerna varför jag tror hon aldrig kommer att få Nobelpriset är att hon skriver lite mindre "fina" böcker, med pseudonym Laren Kelly och Rosamond Smith, Tyvärr, för jag gillar Oates, hon skriver med en poetisk stil och fängslande historier.
Hennes roman Mitt i livet börjar med att huvudpersonen dör, mitt i livet, en man som var beundrad och älskad, framförallt av kvinnor. Men egentligen känner ingen honom. Några av de som trodde sig känna honom bestämmer sig för att ta reda på vem han verkligen var. Mycket underhållande roman, med mycket humor i.
En annan av hennes romaner En fager mö handlar om en fattig 16-årig flicka som tar anställning som barnflicka i en rik familj, i ett välbärgat område. Den handlar om kärlek över gränser, fattig och rik, gammal och ung. Oates skildrar sex och åtrå på ett bra sätt. En vacker bok och tänkvärd.
Hennes "Tegelsten" Blonde har jag ännu inte läst. Jag vill gärna, men ju äldre jag blir, ju svagare blir mina handleder... Jag orkar inte hålla upp boken mer än i två minuter, den väger säkert över kilot.. Kanske kan jag hitta den som talbok, och lyssna på den under mina resor till Italien i bilen.. Hur som helst så handlar Blonde om Marylin Monroes liv, fritt tolkad av Oates. Och den har fått väldigt goda recentioner.
Rune Pär Olofsson skriver historiska böcker, med stor humor och påhittighet. Min lysande konung, en romanberättelse om Måns Nilsson på Aspeboda död 1534, och Min hjärtans aller käraste fränka, roman om Ebba Brahe och Gustav II Adolf, är båda mycket läsvärda. Och man behöver inte vara historievetare för att läsa dessa.... inte ens intresserad av historia.. utan bara tycka om roliga och underhållande romaner..
Den svensk/Nya Zeeländska författarinnan Linda Olsson finns i Lailas Bibliotek med två böcker, Nu vill jag sjunga dig milda sånger och Sonat till Miriam, båda är finstämda och känslosamma. Det är inte romaner som man slukar och förtrollar sig i, men man känner sig varm i kroppen när man läst dom och de ger en fin eftersmak.
Jaaa, så har vi ju George Orwell, som på sin tid nästan kunde kallas för Science Fiction författare..
Hans roman 1984 som skrevs 1948 och skildrar hur världen skulle se ut 1984. I viss mån har han kanske rätt, men nog finns det mycket som man även idag kan ruska på huvudet åt, i hans bok. Den är i alla fall väldigt underhållande, speciellt när de redan gått nästan 30 år efter det boken handlar om och känns forfarande lite Science fiction.... Men "Storebror ser dig" stämmer ju nästan, eller..? läs och avgör själv, hur rätt han hade.
Om ni vill läsa ytterligare en bok av Orwell, ska ni läsa Djurfarmen, där han skildrar samhället genom en grisfarm... Alla typer av människor/svin finns med, ha ha...
Orwell hette egentligen Eric Arthur Blair. Man kan undra om han var farfar till premiärministern och om han bidragit med den politiska åsikten... Själv har jag ingen åsikt i saken...
Nu ska jag lägga mig i solstolen och läsa en bok.. fast solstolen är i skuggan.. där det endast är 38-39 gr.
(1069)
Jag befinner mig i vackra Italien och min arbetsplats har ett vackert skimmer över sig. Men är det något jag behöver så är det just H2O, för just nu är det nästan 40 gr i skuggan och då är vatten ett måste. Kompensera upp det man svettas ut. Så här på förmiddagen blir det vatten, senare på eftermiddagen ökar vi på med alkoholhalten, till öl, sen ytterligare lite mera, då blir det vin. Men sen räcker det. Max blir 13-14%, då det goda och mörkröda vinet kommer fram, vid solens nedgång..
Nåväl, nu är det ju O-Författare som ska bloggas om, och inte italienska viner.. (det får bli min nästa blogg)..
I Lailas Bibliotek finns endast 23 st titlar med O-Författare. Inget populärt efternamnsinitial tydligen, iallafall inte bland författare.
Men det finns en och annan godbit. Som till exempelt den eviga högoddsaren för Nobelpriset; Joyce Carol Oates. En av orsakerna varför jag tror hon aldrig kommer att få Nobelpriset är att hon skriver lite mindre "fina" böcker, med pseudonym Laren Kelly och Rosamond Smith, Tyvärr, för jag gillar Oates, hon skriver med en poetisk stil och fängslande historier.
Hennes roman Mitt i livet börjar med att huvudpersonen dör, mitt i livet, en man som var beundrad och älskad, framförallt av kvinnor. Men egentligen känner ingen honom. Några av de som trodde sig känna honom bestämmer sig för att ta reda på vem han verkligen var. Mycket underhållande roman, med mycket humor i.
En annan av hennes romaner En fager mö handlar om en fattig 16-årig flicka som tar anställning som barnflicka i en rik familj, i ett välbärgat område. Den handlar om kärlek över gränser, fattig och rik, gammal och ung. Oates skildrar sex och åtrå på ett bra sätt. En vacker bok och tänkvärd.
Hennes "Tegelsten" Blonde har jag ännu inte läst. Jag vill gärna, men ju äldre jag blir, ju svagare blir mina handleder... Jag orkar inte hålla upp boken mer än i två minuter, den väger säkert över kilot.. Kanske kan jag hitta den som talbok, och lyssna på den under mina resor till Italien i bilen.. Hur som helst så handlar Blonde om Marylin Monroes liv, fritt tolkad av Oates. Och den har fått väldigt goda recentioner.
Rune Pär Olofsson skriver historiska böcker, med stor humor och påhittighet. Min lysande konung, en romanberättelse om Måns Nilsson på Aspeboda död 1534, och Min hjärtans aller käraste fränka, roman om Ebba Brahe och Gustav II Adolf, är båda mycket läsvärda. Och man behöver inte vara historievetare för att läsa dessa.... inte ens intresserad av historia.. utan bara tycka om roliga och underhållande romaner..
Den svensk/Nya Zeeländska författarinnan Linda Olsson finns i Lailas Bibliotek med två böcker, Nu vill jag sjunga dig milda sånger och Sonat till Miriam, båda är finstämda och känslosamma. Det är inte romaner som man slukar och förtrollar sig i, men man känner sig varm i kroppen när man läst dom och de ger en fin eftersmak.
Jaaa, så har vi ju George Orwell, som på sin tid nästan kunde kallas för Science Fiction författare..
Hans roman 1984 som skrevs 1948 och skildrar hur världen skulle se ut 1984. I viss mån har han kanske rätt, men nog finns det mycket som man även idag kan ruska på huvudet åt, i hans bok. Den är i alla fall väldigt underhållande, speciellt när de redan gått nästan 30 år efter det boken handlar om och känns forfarande lite Science fiction.... Men "Storebror ser dig" stämmer ju nästan, eller..? läs och avgör själv, hur rätt han hade.
Om ni vill läsa ytterligare en bok av Orwell, ska ni läsa Djurfarmen, där han skildrar samhället genom en grisfarm... Alla typer av människor/svin finns med, ha ha...
Orwell hette egentligen Eric Arthur Blair. Man kan undra om han var farfar till premiärministern och om han bidragit med den politiska åsikten... Själv har jag ingen åsikt i saken...
Nu ska jag lägga mig i solstolen och läsa en bok.. fast solstolen är i skuggan.. där det endast är 38-39 gr.
(1069)
måndag 11 juni 2012
N-Författare
Ikväll skriver jag min blogg långt uppe i Norr (Passar bra efter som N=Norr på kompassen), närmare bestämt i den stora metropolen Kalix. Se bild!! Inte den roligaste vyn från mitt hotellrum.. Kl är 23.45 och solen är fortfarande uppe. Hur sjutton sover dessa människor så här års?? Tjocka gardiner kanske...
Sverige har just förlorat i fotboll mot Ukraina, trist...
N-Författare är inte en massa norrmän (N=nationsbeteckning för Norge) , inte pekar dom mot Norr (N=Norr på kompassen) och inte är de 90 st heller (N=90 med romerska siffror).
N-Författare är de som har ett efternamn som börjar på N. Så enkelt....
I Lailas Bibliotek finns endast 23 titlar av N-Författare. En ganska liten skara böcker.
Ingen av N-Författarna utmärker sig speciellt faktiskt. Det är alltså inte bara en liten skara, utan även en ganska tråkig skara böcker.
Det finns dock en Nobelpristagare, V S Naipul, som fick priset 2001 och är en av de få författare som vunnit Nobelpriset som jag redan hade i Lailas Bibiliotek, innan han fick priset. Hans roman Bland de Rättrogna kom ut 1981 och jag tror att den hamnade i Lailas Bibliotek strax därefter. Jag kan inte säga att jag gillar boken, den sa mig inte så mycket. Hade jag suttit i Svenska Akademin, hade jag inte valt V S Naipul, men så är jag ju inte så där lärd och litterär...
En populär N-Författare i Lailas Bibliotek är Håkan Nesser, som står för 8 titlar. Hans kriminalromaner om Van Veeteren, kommissarie och sedermera bokhandlare i den fiktiva staden Maardam, är en av de bättre deckare i min smak. De har filmatiserat och gjorts till tv-serier. Just detta att han skapar fiktiva platser och namn gillar jag, lite mystiskt och fantasieggande, enligt mig.
Men Håkan Nesser har även skrivit en serie romaner från Kumla, där han är född. Bl a Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, som finns i Laila Bibliotek. Kumla är för övrigt min första mans födelsestad, och då har dessa böcker blivit hans favoritböcker. Igenkänningsfaktorn är förståss hög.. Jag gillar dom också, fast jag inte är född i Kumla.
Jag gissar att ni alla kommer ihåg den otroligt populära boken Populärmusik från Vittula, som N-författaren Mikael Niemi skrev. En underbar skröna om livet i Pajala på 50-talet och framåt. Pajala som ligger långt uppe i norr, inte långt från finska gränsen. (Ännu mera norr än Kalix, där jag befinner mig nu, men imorgon ska jag faktiskt bila de 25-30 milen upp till Pajala). De sträva och fåordiga människorna. Det hårda livet uppe i norr. Allt detta skildrar han med en underbar humor.
Min pappa som förr i tiden reste mycket uppe i norrland berättade vid tillfälle för mig, att på utfarten från staden, på den stora vägen ner mot Luleå, står en skylt med texten "Sista man släcker lyset".... Ha ha, ja vilka människor... Och stora delar av året är det mörkt i Pajala, inte som idag då solen skiner dygnet runt.
En riktig klassiker bland N-Författare är Bernhard Nordh, vildmarksskildraren och Norrlandsromantiker. (Mycket Norrland idag...). Genombrottsromanen I Marsfjällets skugga finns i Lailas Bibliotek och om man gillar vildmarksböcker som Jack London och liknande, ska man absolut läsa denna fina roman.
Temat för denna blogg blev snarare Norrland än N-Författare, men det beror mycket på att N-Författarna inte var så intressanta.. Det fanns helt enkelt inte så mycket att skriva.
Vi får hoppas på O-Författarna...
Sov gott, ni som kan!
(972)
måndag 28 maj 2012
M-Författare
M-Författare är inte Megakända, eller röstar på Modraterna. Inte tusen (Mille) stycken heller. Utan det är författare som har ett efternamn som börjar på M.
Jag befinner mig för närvarande i Italien på min vackra och inspirerande terrass. Varför jag kan ta mig tid att skriva i min blogg, som idag ska ta upp M-Författare.
I Lailas Bibliotek finns det 106 st. Väldigt många. Det är så många att jag har svårt att välja ut några specifika. Jag ställde mig frågan om jag ska ta upp de vanligaste och mest kända, eller om jag ska ge er några mindre kända, men som i mitt tycke är speciella. Jag enade mig själv om att bara skriva om de jag tycker om...
M-Författare som jag bör och vill nämna är Nobelpristagarna Thomas Mann med sin Buddenbrooks och Toni Morrison med sina Jazz och Paradis. Båda författarna är bra och mycket läsvärda.
Svenska klassiska författare, många av dom proletärförfattare, såsom Moa Martinsson med sin trilogi om sin barndom. (Moa som var gift med Harry Martinsson, också en Nobelpristagare, fast jag tycker ju att det borde vara Moa som fick priset..). Och Wilhelm Moberg med sin fantastiska romansvit om utvandrarna.
Klassiker som har satt sitt avtryck i världslitteraturen, som den franska författaren Guy de Maupassat med Fettpärlan och Bel Ami. Skrivna på sent 1800 tal, men känns väldigt moderna, och underhållande.
Att inte förglömma Margret Michells bombastiska roman Borta med vinden. Som sen blev en film att grina till, på både engelska med svensk text, och sen i mitt fall, italienskt dubbad... underbart!!
Den sista klassikern i bloggen är en kär bok, Axel Munthes Boken om San Michele. A Munthe var livmedikus och hovläkare till Drottning Victoria till hennes död 1930, det ryktas också om att han var hennes älskare (men säg inte att jag har skvallrat om det). Förutom det så var han läkare i Paris och Neapel och gjorde heroiska insatser vid Koleraepidemin. Han uppförde sedemera huset San Michele på Capri och levde där under lång tid. Idag är det ett hem för svenska konstnärer. Boken om San Michele är en självbiografisk roman, man kan undra om en del är skrönor och sagor. Men om boken är sann, kan man bara gratulera till ett rikt liv. Åhh så roligt att läsa om.
Henning Mankell kan jag ju inte undvika, av flera skäl. Bland annat för han har 14 titlar i Lailas Bibliotek. Det är min mans favoritförfattare. Och jag kan berätta att han även blev min, efter 2 timmar tillsammans med honom på Östersunds flygplats, där vi båda kom för tidigt och blev sittande, väntande på vårt flyg. Han var väldigt trevlig och ställde utforskande frågor om mig och mitt jobb. Så om det kommer en bok av honom, som handlar om en Elektronik komponent försäljare, så är jag dennes förebild..
En annan deckarförfattare som är lite mer i min smak är Jan Mårtensson med sina Homandeckare. Lite av "Feel-Good"... Hans bok Vinprovarna är försvunnen från Lailas Bibliotek. Och konstigt nog även i min mammas bibliotek. Så nu undrar jag om det finns en Vinprovarna-tjuv?? Någon som samlar just på denna roman och går runt i husen och snor just den boken...??
Andra M-Författare som jag gillar är bl a Bodil Malmsten, som har ett vackert, poetiskt språk. Katarina Mazetti, med sina underhållande romaner; Grabben i graven bredvid osv. Frank McCourts Ängeln på sjunde trappsteget som får fattgdom och misär att verka trevligt..
Colleen McCullough har skrivit många bra romaner, bl a Törnfåglarna, om prästen som väljer kyrkan istället för kärleken (hur sjutton kan man göra det..?).
James A Micheners roman Hawaii är en storslagen bok om hur Hawaii grundades av vulkaner som rest sig ur havsbotten.
Ed McBain, som egentligen heter Evan Hunter, skriver också deckare, eller kriminalromaner. En av hans böcker har jag köpt två gånger... På Arlanda köpte jag romanen Is för att läsa på resan till Japan. När jag kom fram hade jag 1 kapitel kvar, spänningen var olidlig, vem var mördaren?? Då glömde jag kvar boken i tidningsfickan. Jag led hela min vistelse i Tokyo pga att jag inte fick veta upplösningen. När jag kom hem köpte jag boken igen, på Arlanda, och jag kan avslöja att mördaren inte var den jag trodde...
Tack för mig, nu ska jag sätta mig i solen
(936)
lördag 12 maj 2012
L-Författare
L-Författare är inte bara böcker av eller om Linné, (Carl von Linné är den ende som internationellt betecknas med en enda bokstav, L). L-Författare är givetvis författare som har ett efternamn som börjar med L..
I Lailas Bibliotek finns det 80 st L-Författare, ganska många med andra ord. Populär bokstav att börja sitt efternamn med.
Den som har flest titlar bland L-Författare är en deckare förståss... Robert Ludlum. Inte min favoritdeckare precis, men jag är ju ingen deckarslukare heller... Och förutom honom finns det flera deckare; John Le Carre med sina Smiley böcker. I min smak; röriga och på tok för många människor att hålla reda på. Sen har vi de lite nyare och populära Åsa Larsson, Camilla Läckberg och Jens Lapidus, med sin Snabba Cash.
Nä, mer i min smak är skönlitterära böcker som Pierre La Mure Målaren på Moulin Rouge som handlar om den fantastiska målaren Henri de Toulouse-Lautrecs liv i Paris runt sekelskiftet. Han levde ett hårt liv som var dvärg och utstött av alla, utom av de prostituerade i den undre världen.
D.H. Lawrence utmanande roman Lady Chatterleys älskare, som på grund av de erotiska handlingen blev förbjuden i många länder. Idag är det väl ingen som höjer på ögonbrynen, men även andra delar i boken är jättebra.
Jack Londons Skriet från Vildmarken, Väinö Linnas Okänd Soldat och Ira Levins Rosemarys Baby är romaner som jag gärna läser om.
Klassiker bland L-Författare är Selma Lagerlöf med bl a sina romaner Jerusalem och Gösta Berlings saga. Jonas Lie, Torgny Lindgren, Ivar Lo-Johansson, Alice Lyttkens och Sara Lidman är också klassiker som bör nämnas.
Vi har även en Nobelpristagare bland L-Författarna, Doris Lessing, med sin bok Den Femte Sanningen, som är en läsvärd och intressant roman.
På 70-talet kom Ulf Lundell in i våra liv, och fick en hel generation att börja läsa. Hans deburoman Jack där vi alla kände igen oss mer eller mindre, och kallades Sjuttiotalets generationsroman.
Lite nyare svenska romaner som har bidragit till alla böcker om författarens relation till sin pappa, är Åsa Lindbergs roman Mig äger ingen, och Mian Lodalens roman Dårens dotter, som båda handlar om sin uppväxt med sin egensinniga pappa. Båda fantastiskt bra.
Avslutningsvis måsta jag ju nämna Stieg Larssons Millenniumserie om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. En av de få deckare som jag gillar. Den bästa av de tre böckerna är del ett; Män som hatar kvinnor. Den har en historia och en gåta som man får följa och lösa tillsammans med Mikael och Lisbeth. De andra två böckerna handlar bara om Lisbeth liv och öde, vilket är nog så intressant. Men jag saknade något, flera gåtor att lösa, som i första delen!!
(906)
I Lailas Bibliotek finns det 80 st L-Författare, ganska många med andra ord. Populär bokstav att börja sitt efternamn med.
Den som har flest titlar bland L-Författare är en deckare förståss... Robert Ludlum. Inte min favoritdeckare precis, men jag är ju ingen deckarslukare heller... Och förutom honom finns det flera deckare; John Le Carre med sina Smiley böcker. I min smak; röriga och på tok för många människor att hålla reda på. Sen har vi de lite nyare och populära Åsa Larsson, Camilla Läckberg och Jens Lapidus, med sin Snabba Cash.
Nä, mer i min smak är skönlitterära böcker som Pierre La Mure Målaren på Moulin Rouge som handlar om den fantastiska målaren Henri de Toulouse-Lautrecs liv i Paris runt sekelskiftet. Han levde ett hårt liv som var dvärg och utstött av alla, utom av de prostituerade i den undre världen.
D.H. Lawrence utmanande roman Lady Chatterleys älskare, som på grund av de erotiska handlingen blev förbjuden i många länder. Idag är det väl ingen som höjer på ögonbrynen, men även andra delar i boken är jättebra.
Jack Londons Skriet från Vildmarken, Väinö Linnas Okänd Soldat och Ira Levins Rosemarys Baby är romaner som jag gärna läser om.
Klassiker bland L-Författare är Selma Lagerlöf med bl a sina romaner Jerusalem och Gösta Berlings saga. Jonas Lie, Torgny Lindgren, Ivar Lo-Johansson, Alice Lyttkens och Sara Lidman är också klassiker som bör nämnas.
Vi har även en Nobelpristagare bland L-Författarna, Doris Lessing, med sin bok Den Femte Sanningen, som är en läsvärd och intressant roman.
På 70-talet kom Ulf Lundell in i våra liv, och fick en hel generation att börja läsa. Hans deburoman Jack där vi alla kände igen oss mer eller mindre, och kallades Sjuttiotalets generationsroman.
Lite nyare svenska romaner som har bidragit till alla böcker om författarens relation till sin pappa, är Åsa Lindbergs roman Mig äger ingen, och Mian Lodalens roman Dårens dotter, som båda handlar om sin uppväxt med sin egensinniga pappa. Båda fantastiskt bra.
Avslutningsvis måsta jag ju nämna Stieg Larssons Millenniumserie om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. En av de få deckare som jag gillar. Den bästa av de tre böckerna är del ett; Män som hatar kvinnor. Den har en historia och en gåta som man får följa och lösa tillsammans med Mikael och Lisbeth. De andra två böckerna handlar bara om Lisbeth liv och öde, vilket är nog så intressant. Men jag saknade något, flera gåtor att lösa, som i första delen!!
(906)
tisdag 24 april 2012
K-Författare
K-Författare är inte tusen stycken, inte väger de 1 kilo heller, utan de är författare som börjar sitt efternamn med K.
I Lailas Bibiliotek finns det 38 st titlar med K-Författare. Många riktigt bra romaner, så denna blogg har jag svårt att välja ut vilka böcker som ska nämnas.
Den första bland K-Författare är den danska författarinnan Jette A Kaarsböl. "Den stängda boken" var mycket bra. Den handlar om en kvinna som gifter sig med en (som det senare visade sig) homosexuell man. Hennes sexuella frustration slutade givetvis med att hon skaffade sig en älskare... Läs den! En fin roman.
Några svenska författare bland K-Författarna är Sara Kadefors med sin roman "Fågelbrovägen 32" som handlar om en kvinnlig läkare som av en slump hjälper en moldaviska. Tar henne till sitt hem för vård, men slutar med att hon blir hembiträde hos läkaren. Klassskillnader och andra moraliska frågor tas upp, en mycket bra bok.
Sen har vi Theodor Kallifatides, som skriver så underbart poetiskt i sin roman om "Herakles".
I Rom bor Kristina Kapplin och har skrivit en underhållande roman om "Berlusconi Italienaren". Läs den med ironi och se det som ren underhållning, så går det lättare att förstå både honom och Italien..
Den prisbelönta Johan Klings roman "Människor helt utan betydelse" är en liten snygg roman, tunn men läsvärd. En dag i en människas liv, då hans liv inte är så bra, men lyckas ändå på något sätt ta sig igenom dagen och slutar hyfsat. Johan Kling är från början regissör och denna bok debuterade han med som författare. Boken har även filmatiserats, dock inte av honom själv utan Gustav Skarsgård, som i sin tur regidebuterade med denna film.
Nobelpristagare bland K-Författare i Lailas Bibliotek är Imre Kertesz, som fick nobelpriset tack vare sin fantastiska roman "Mannen utan öde" som utspelar sig i koncentrationslägret Auschwitz under andra världskriget. Det fantastiska med romanen är att den är så positivt i all denna missär och elände, och att han får dagarna att bli vardagliga och ganska "trevliga" under denna förskräckliga situation.
Sen har vi några slukarböcker, böcker som är lättlästa och underhållande; Judith Krantz böcker "Princess Daisy" och "Mistrals dotter" blev båda storsäljare på 70-80 talet och även filmatiserades.
Michael Kordas romanen "Filicia" och "Familjen" är även de slukarböcker.
En lite udde roman är William Kowalskis "Blixt Jackssons öde och äventyr" Om en pojkflicka som växer upp till en självständig och stark kvinna, tack vare en egensinnig mormor, samt en hemlighetsfull grannfru.
Ett syskonpar finns också bland K-Författarna; Barbara o Stephanie Keating. Både "Till min dotter i Frankrike" och "Igår, idag, imorgon" är uppslukande romaner. Den ena utsepalar sig i Frankrike och den andra i Kenya. Mycket fängslande romaner.
I födelsedagspresent fick jag Karl-Ove Knausgårds böcker "Min Kamp" som ska ges ut i 6 delar, jag fick 1.an och 2.an av mina grannar. 1.an läser jag just nu, och har kommit 2 tredjedelar av boken. Knausgård har en skrift som är driven och djupsinnig, han uttrycker sig väl och följsamt. Men tyvärr måste jag hålla med min man till viss del (som läste den före mig), att hans liv inte är tillräckligt intressant och aning seg att följa. Möjligtvis så blir det bättre i de andra böckerna. Tack vare hans underbara skrift får den ändock högt betyg av mig.
Vi kallade den för "Bosses kamp" när han (min man) kämpade sig igenom boken under suckande och stönande, längtande bort till en deckare istället..
Jag undrar vad titeln skulle bli i den tyska översättningen... Inte Mein Kampf hoppades jag... Och googlar svarat, som är: "Sterben" vilket betyder Dö på tyska.. Konstigt i mina öron, men klart bättre än Mein Kampf...
Tjingeling på er vänner nu ska jag ut till solstolen, för nu har molnen skingrats över min lilla by i Italien.
(867)
I Lailas Bibiliotek finns det 38 st titlar med K-Författare. Många riktigt bra romaner, så denna blogg har jag svårt att välja ut vilka böcker som ska nämnas.
Den första bland K-Författare är den danska författarinnan Jette A Kaarsböl. "Den stängda boken" var mycket bra. Den handlar om en kvinna som gifter sig med en (som det senare visade sig) homosexuell man. Hennes sexuella frustration slutade givetvis med att hon skaffade sig en älskare... Läs den! En fin roman.
Några svenska författare bland K-Författarna är Sara Kadefors med sin roman "Fågelbrovägen 32" som handlar om en kvinnlig läkare som av en slump hjälper en moldaviska. Tar henne till sitt hem för vård, men slutar med att hon blir hembiträde hos läkaren. Klassskillnader och andra moraliska frågor tas upp, en mycket bra bok.
Sen har vi Theodor Kallifatides, som skriver så underbart poetiskt i sin roman om "Herakles".
I Rom bor Kristina Kapplin och har skrivit en underhållande roman om "Berlusconi Italienaren". Läs den med ironi och se det som ren underhållning, så går det lättare att förstå både honom och Italien..
Den prisbelönta Johan Klings roman "Människor helt utan betydelse" är en liten snygg roman, tunn men läsvärd. En dag i en människas liv, då hans liv inte är så bra, men lyckas ändå på något sätt ta sig igenom dagen och slutar hyfsat. Johan Kling är från början regissör och denna bok debuterade han med som författare. Boken har även filmatiserats, dock inte av honom själv utan Gustav Skarsgård, som i sin tur regidebuterade med denna film.
Nobelpristagare bland K-Författare i Lailas Bibliotek är Imre Kertesz, som fick nobelpriset tack vare sin fantastiska roman "Mannen utan öde" som utspelar sig i koncentrationslägret Auschwitz under andra världskriget. Det fantastiska med romanen är att den är så positivt i all denna missär och elände, och att han får dagarna att bli vardagliga och ganska "trevliga" under denna förskräckliga situation.
Sen har vi några slukarböcker, böcker som är lättlästa och underhållande; Judith Krantz böcker "Princess Daisy" och "Mistrals dotter" blev båda storsäljare på 70-80 talet och även filmatiserades.
Michael Kordas romanen "Filicia" och "Familjen" är även de slukarböcker.
En lite udde roman är William Kowalskis "Blixt Jackssons öde och äventyr" Om en pojkflicka som växer upp till en självständig och stark kvinna, tack vare en egensinnig mormor, samt en hemlighetsfull grannfru.
Ett syskonpar finns också bland K-Författarna; Barbara o Stephanie Keating. Både "Till min dotter i Frankrike" och "Igår, idag, imorgon" är uppslukande romaner. Den ena utsepalar sig i Frankrike och den andra i Kenya. Mycket fängslande romaner.
I födelsedagspresent fick jag Karl-Ove Knausgårds böcker "Min Kamp" som ska ges ut i 6 delar, jag fick 1.an och 2.an av mina grannar. 1.an läser jag just nu, och har kommit 2 tredjedelar av boken. Knausgård har en skrift som är driven och djupsinnig, han uttrycker sig väl och följsamt. Men tyvärr måste jag hålla med min man till viss del (som läste den före mig), att hans liv inte är tillräckligt intressant och aning seg att följa. Möjligtvis så blir det bättre i de andra böckerna. Tack vare hans underbara skrift får den ändock högt betyg av mig.
Vi kallade den för "Bosses kamp" när han (min man) kämpade sig igenom boken under suckande och stönande, längtande bort till en deckare istället..
Jag undrar vad titeln skulle bli i den tyska översättningen... Inte Mein Kampf hoppades jag... Och googlar svarat, som är: "Sterben" vilket betyder Dö på tyska.. Konstigt i mina öron, men klart bättre än Mein Kampf...
Tjingeling på er vänner nu ska jag ut till solstolen, för nu har molnen skingrats över min lilla by i Italien.
(867)
söndag 15 april 2012
Konstböcker
Innan jag ger mig i kast med K-Författare ägnar jag en blogg åt mina Konstböcker.
Jag har flera passioner förutom böcker. Såsom: Min man (självklart), mitt hus i Italien, mörk choklad, vin osv. osv.
Men strax efter böckerna så kommer nog konst. Jag älskar konstverk i alla dess former; Oljor, akvareller, skulpturer osv. Hade jag haft mycket pengar hade jag nog haft ett eget galleri eller museum med all världens konstverk.
Böcker är ju inte så dyrt, varför jag kan ägna mer åt den hobbyn, än åt konsten. Visst har jag mycket konst på väggarna i mina hus, men de ligger på en mera rimligare prislapp... Jag skulle gärna kunna tänka mig en Andy Warhol tavla, eller en glittrande Zorn tavla, men det passar tyvärr inte min plånbok.
Så en kombination av böcker och konst gör det möjligt att få en liten del av den fina konsten.
I Lailas Bibliotek finns det 46 konstböcker. Hälften är specifika för en speciell konstnär, där du kan läsa om hans/hennes liv och konstverk, givetvis många bilder på både konstnären och konstverken. Underbara bilderböcker för avkoppling och njutning. Dessa konstnärer är allt från Rembrandt och Michelangelo till Lena Cronqvist och Lars Lerin. Även Van Gogh och Zorn till Madeleine Pyk och Torsten Andersson. En härlig blandning av moderna och äldre konstnärer.
Vem vill inte drömma sig bort bland John Bauers trolska värld? Eller fascineras av Alberto Giacomettis skulpturer??
Den andra hälften av konstböckerna är blandat med Konstlexikon, Färg- och formböcker, Teckningsteknik och blandade konstnärsgruppsböcker, typ Skagenmålarna, 1900-talet Svenska Konstnärer osv.
Konst- och konstnärslexikon är roligt att bläddra i. Förutom register på konstnärer i alfabetsordning, både gamla och moderna, så kan man även slå upp konstiga ord inom konsten. Jag ger er några exempel: Itajime = (Jap) Färgningsmetod, där tyget är fastklämt mellan tunna träskivor med genombrutet mönster. Eller: Silikatmålning = Målning med färg med alkalisilikat som bindemedel. Bara så ni vet!!! Ganska roligt. har ni ett ord ni undrar över, fråga mig, så slår jag upp det åt er!!
En del av böckerna är rena läroböcker. Där du kan lära dig teckna, måla akvarell eller olja. Jag fuskar lite i akvarell, vilket är en underbar sysselsättning, där man helt går upp i färger och former. Mina "konstverk" hänger på vår toalett på nedre botten, vilken således kallas "Galleri Laila", mycket trevligare namn på rummet än det traditionella... i mitt tycke..
Tack vare min blygsamhet (!!) lägger jag inte ut någon bild på dessa "mästerverk", utan om någon är intresserad att se de, så är ni välkommen hem till oss och göra era behov på "Galleri Laila".
Till bloggen idag har jag smaskat på mörk choklad, men tyvärr inget vin...
Laila
(834)
Jag har flera passioner förutom böcker. Såsom: Min man (självklart), mitt hus i Italien, mörk choklad, vin osv. osv.
Men strax efter böckerna så kommer nog konst. Jag älskar konstverk i alla dess former; Oljor, akvareller, skulpturer osv. Hade jag haft mycket pengar hade jag nog haft ett eget galleri eller museum med all världens konstverk.
Böcker är ju inte så dyrt, varför jag kan ägna mer åt den hobbyn, än åt konsten. Visst har jag mycket konst på väggarna i mina hus, men de ligger på en mera rimligare prislapp... Jag skulle gärna kunna tänka mig en Andy Warhol tavla, eller en glittrande Zorn tavla, men det passar tyvärr inte min plånbok.
Så en kombination av böcker och konst gör det möjligt att få en liten del av den fina konsten.
I Lailas Bibliotek finns det 46 konstböcker. Hälften är specifika för en speciell konstnär, där du kan läsa om hans/hennes liv och konstverk, givetvis många bilder på både konstnären och konstverken. Underbara bilderböcker för avkoppling och njutning. Dessa konstnärer är allt från Rembrandt och Michelangelo till Lena Cronqvist och Lars Lerin. Även Van Gogh och Zorn till Madeleine Pyk och Torsten Andersson. En härlig blandning av moderna och äldre konstnärer.
Vem vill inte drömma sig bort bland John Bauers trolska värld? Eller fascineras av Alberto Giacomettis skulpturer??
Den andra hälften av konstböckerna är blandat med Konstlexikon, Färg- och formböcker, Teckningsteknik och blandade konstnärsgruppsböcker, typ Skagenmålarna, 1900-talet Svenska Konstnärer osv.
Konst- och konstnärslexikon är roligt att bläddra i. Förutom register på konstnärer i alfabetsordning, både gamla och moderna, så kan man även slå upp konstiga ord inom konsten. Jag ger er några exempel: Itajime = (Jap) Färgningsmetod, där tyget är fastklämt mellan tunna träskivor med genombrutet mönster. Eller: Silikatmålning = Målning med färg med alkalisilikat som bindemedel. Bara så ni vet!!! Ganska roligt. har ni ett ord ni undrar över, fråga mig, så slår jag upp det åt er!!
En del av böckerna är rena läroböcker. Där du kan lära dig teckna, måla akvarell eller olja. Jag fuskar lite i akvarell, vilket är en underbar sysselsättning, där man helt går upp i färger och former. Mina "konstverk" hänger på vår toalett på nedre botten, vilken således kallas "Galleri Laila", mycket trevligare namn på rummet än det traditionella... i mitt tycke..
Tack vare min blygsamhet (!!) lägger jag inte ut någon bild på dessa "mästerverk", utan om någon är intresserad att se de, så är ni välkommen hem till oss och göra era behov på "Galleri Laila".
Till bloggen idag har jag smaskat på mörk choklad, men tyvärr inget vin...
Laila
(834)
onsdag 11 april 2012
J-Författare
J-Författare är inte alla arkeologer, även om J står för Arkeologi i bibliotekens klassifikationssystem. I Lailas Bibliotek står J-Författare för de författarna som har efternamn som börjar på J.
Tillsammans bildar J-Författarna 27 st titlar i Lailas Bibliotek. En blandad kompott av romaner där det finns en hel del klassiker och filmatiseringar.
Den första J-Författaren är Kate Jacobs som skrivit en fin roman "Livets aviga och räta" som handlar om kärlek och vänskap, både till vänner, barn och partners. En kvinna startar en sybehörsaffär, där det samlas ett jäng brokiga människor som syr och stickar ihop. Alla med sina speciella problem, som löses i samma takt som tröjor och sockar skapas.. En fin roman.
Den som har flest titlar är P C Jersild, som skriver fantastisk bra litteratur. Min första Jersild-bok var "Barnens ö" som sen filmatiserades av Kay Pollack och blev jättepopulär på tidigt 80-tal. Efter den boken inhandlade jag fler och fler, och jag gillar det mesta av honom. Mina favoriter, förutom "Barnens ö" är "Ljusets drottning" och "Babels hus", den senare blev en tv-serie med Carl-Gustav Lindstedt som den hjärtsjuke Primus Svensson.
Förutom ovanstående "Babels hus" har även John Jakes roman "Nord och Syd" blivit tv-serie. Vem följde inte familjen Main från sydstaterna och familjen Hazard från nordstaterna och deras vänskap före, under och efter det Amerikanska inbördeskriget??
Det finns en hel drös med Klassiker bland J-Författare. De mest kända är Henry James med sin roman "Amerikanen" och Jerome K Jerome med sin underhållande roman "Tre män i en båt". Även J. P Jacobsens "Fru Marie Grubbe" är en klassiker.
Några andra författare som bör nämnas är Elsie Johansson med sin serie böcker om Nancy. Och Carsten Jensen med sin underbara roman "Vi de drunknade" som handlar om människor på en ö utanför Danmark genom hela 1900-talet, mycket läsvärd, och prisbelönad.
Katerina Janouch bör också nämnas, hennes roman "Systerskap" är gripande och tänkvärd.
Jag vet ine om jag ska nämna Erica Jongs "Rädda Livet" som jag läste när jag var ganska ung, och tyckte då att hon mest gottade sig i fula ord och snusk, och glömde liksom bort handlingen i boken. Jag tror vi glömmer den!!! ok, Hoppa över de senaste raderna!!
Tvärtemot är Joseph Joffos roman "Kulpåsen" som är en finkänslig, självbiografisk roman från judeförföljelserna under andra världskriget.
Anna Jörgensdotters roman "Pappa Pralin" som skiljer sig ur mängden med sin blandning av djupt allvar, stilistisk lekfullhet och humoristisk distans. Främst är det en intensiv kärleksberättelse ur en trasig människas perspektiv och en allmängiltig skildring av en ung kvinnas sökande efter sin identitet
Deckare bland J-Författarna kan endast nämnas P D James. En av de få deckare som jag sätter 5 poäng på den 5-gradiga skalan. Hennes kriminalare Mr Adam Dalgliesh kan man följa i en mängd böcker och som givetvis även filmatiserats.
Avslutningsvis ska jag skriva några ord om den underbara boken "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", av Jan Jonasson. Jag befinner mig just nu i Italien och ser till min glädje att denna underhållande roman har blivit översatt till italienska och ligger även här på topplistorna. Underbart! "Centenaria che scalato dalla finestra e scomparve" Visst blev titeln på italienska lite finare...?? Till och med bokens framsida är bättre... i mitt tycke, se bild ovan.
Tack för idag, nu ska jag gå ut och sola lite
(792)
lördag 31 mars 2012
I-Författare
I-Författare är inte bara Italienska författare, utan det är författare som börjar sitt efternamn med I. Faktum är att inte en enda av dessa I-Författare är Italiensk...
I Lailas Bibliotek finns endast 13 st I-Författare. Tydligen inte en vanlig författar-efternamns-initial.
Bland I-Författarna i Lailas Bibliotek finns varken Nobelpristagare eller andra pristagare, inte heller några klassiker att tala om.
Som tur är så finns det några högpoängare i denna magra skara, så jag åtminstone har något att skriva om.
Kajsa Ingemarsson är en av dom. Hennes böcker läser jag gärna. "Lyckans Hjul" är en toppenroman, som handlar om tre kvinnor i olika åldrar och olika skeden i livet. Om vänskap och relation, svek och återförening.
Hennes roman "Små Citroner Gula" är också en jättefin roman. En varm och charmig roman om att finna sig själv, om kärlek och vänskap, om att våga chansa och våga välja. Den boken blev mest lästa bok år 2005, så det måste vara fler än jag som gillar den..
Hammond Innes böcker är lättlästa äventyrsromaner. "Campbells Kungarike" handlar om guldgrävarliv. Spännande och naturskildrande.
En favorit av alla författare är John Irving. I Lailas Bibliotek finns det 5 titlar av honom, alla är 4- och 5-poängare på min 5-gradiga skala. "Ciderhusreglerna" är underbar. "En bön för Owen Meany" likaså. John Irving har en förmåga att skildra människor så fantastiskt, så dom känns så verkliga.
Sen gör det ju inget att han ser bra ut också, en snygg karl att vila ögonen på... se bild!!
Filmatiseringar bland I-Författare är John Irving förståss, hans Ciderhusreglerna" gjorde Lasse Hallström en fantastisk film av. För att inte tala om "Garp och hans värld" som blev omåttligt populär när den kom som film på tidigt 80-tal.
Kajsa Ingemarssons roman "Små Citroner Gula" ska komma upp som film senare i år. Den ser jag fram emot, och hoppas att dom får fram den fina känslan som boken har.
Sista boken bland I-Författare är en ryss, Vsevolod Ivanov. Han kan nästan kallas klassiker, men är inte en av de framstående ryssar, utan en doldis i Sverige. Det är bara 3 romaner som är översatta till Svenska, bl a "Vi tog Berlin" som finns i Lailas Bibliotek.
Nästa blogg skrivs från Italien, där jag kommer att vara ett par veckor framåt.
Tjingeling på er.
(759)
I Lailas Bibliotek finns endast 13 st I-Författare. Tydligen inte en vanlig författar-efternamns-initial.
Bland I-Författarna i Lailas Bibliotek finns varken Nobelpristagare eller andra pristagare, inte heller några klassiker att tala om.
Som tur är så finns det några högpoängare i denna magra skara, så jag åtminstone har något att skriva om.
Kajsa Ingemarsson är en av dom. Hennes böcker läser jag gärna. "Lyckans Hjul" är en toppenroman, som handlar om tre kvinnor i olika åldrar och olika skeden i livet. Om vänskap och relation, svek och återförening.
Hennes roman "Små Citroner Gula" är också en jättefin roman. En varm och charmig roman om att finna sig själv, om kärlek och vänskap, om att våga chansa och våga välja. Den boken blev mest lästa bok år 2005, så det måste vara fler än jag som gillar den..
Hammond Innes böcker är lättlästa äventyrsromaner. "Campbells Kungarike" handlar om guldgrävarliv. Spännande och naturskildrande.
En favorit av alla författare är John Irving. I Lailas Bibliotek finns det 5 titlar av honom, alla är 4- och 5-poängare på min 5-gradiga skala. "Ciderhusreglerna" är underbar. "En bön för Owen Meany" likaså. John Irving har en förmåga att skildra människor så fantastiskt, så dom känns så verkliga.
Sen gör det ju inget att han ser bra ut också, en snygg karl att vila ögonen på... se bild!!
Filmatiseringar bland I-Författare är John Irving förståss, hans Ciderhusreglerna" gjorde Lasse Hallström en fantastisk film av. För att inte tala om "Garp och hans värld" som blev omåttligt populär när den kom som film på tidigt 80-tal.
Kajsa Ingemarssons roman "Små Citroner Gula" ska komma upp som film senare i år. Den ser jag fram emot, och hoppas att dom får fram den fina känslan som boken har.
Sista boken bland I-Författare är en ryss, Vsevolod Ivanov. Han kan nästan kallas klassiker, men är inte en av de framstående ryssar, utan en doldis i Sverige. Det är bara 3 romaner som är översatta till Svenska, bl a "Vi tog Berlin" som finns i Lailas Bibliotek.
Nästa blogg skrivs från Italien, där jag kommer att vara ett par veckor framåt.
Tjingeling på er.
(759)
söndag 25 mars 2012
H-Författare
H-Författare är inte Hundra stycken, eller väger ett Hekto. Inte är de gjorda av Väte (H) heller.. :)
Nä, det är författare som har ett efternamn som börjar på H...
I Laila Bibliotek finns det 77 st titlar med H-Författare.
Den som har flest titlar är den fd polismästaren Hans Holmer, han kan stoltsera med 9 titlar. Förutom "Olof Palme är skjuten" som handlar om Holmers mordutredning på Palme, så är det deckarserien om polisen Loppan och hans jäng. Riktigt bra kriminalromaner faktiskt...
Bland H-Författarna finns inte mindre än 3 nobelpristagare, och denna gång är två av dom mina favoritförfattare. Knut Hamsun med sin "Markens gröda" kan jag läsa hur många gånger som helst, fantastisk roman. Sen gillar jag givetvis inte hans sympatier med nazismen.
Ernest Hemmingway är också en fantastisk författare. Han levde ett händelserikt liv som journalist och utrikeskorrespondent under andra världskriget och Spanska inbördeskriget. Förutom att han var en underbar författare så var han snygg på något sätt också, väldigt maskulin... kan man säga. Favoriten av hans böcker är "Den gamle och Havet" och "Solen har sin gång". Ja, egentligen kan man nog läsa vad som helst av honom, allt är bra..
Den tredje nobelpristagaren är Verner von Heidenstam. Hans romaner var ofta historiska. Han gjorde sig även känd som en fin poet. Hans tvist med Strindberg är omskriven. Vänskapen som kom på skam, och slutade med en fejd (Strindbergsfejden), troligen pga att Strindberg var rädd för konkurrens. I Lailas Bibliotek finns "Karoliner-sviten".
Några riktiga klassiker (förutom nobelpristagarna ovan) bland H-Författarna kan vi räkna: Thomas Hardys "Tess av Durberville" som har filmatiserats i flera omgånger, jättefin roman. Jaroslav Haseks "Den Tappre Soldaten Svejk", om den dråplige soldaten, som ständigt hamnar i roliga och egendomliga situationer. Nathaniel Hawtorns "Huset med de sju gavlarna". Psykologisk romanförfattare som faktiskt bodde i ett hus med sju gavlar, som idag är ett museum.
En trave högpoängare finns också bland H-Författarna. Till exempel James Hiltons roman "Slumpens skördar", som min mamma tipsade om för många år sen. En av de bästa romaner jag läst, sa mamma, och jag skriver också under på det. Hanne-Vibeke Holst romansvit om Therese Skårup är också högpoängare. Nick Hornbys "High Fidelity" måste ni läsa! om ni inte gjort det!!!
Sen har vi filmatiseringarna, vilket bara blir fler och fler. Istället för att säga; baserad på den och den boken, så kommer snart folk att säga: jaha, har dom gjort en bok också.. Men jag ska inte klaga, för jag gillar filmer också. Kanske nästa blogg ska handla om filmer??
Nåväl, filmatiserade H-Författar-böcker är bl a Martina Haags "Underbar och Älskad av alla" som nästan kändes filmisk när man läste den. Joanne Harris underbara bok "Choklad" som Lasse Hallström gjorde en sån fin film av, både läs och sevärd. Thomas Harris böcker om Hannibal Lector var ruskiga och blev desto ruskigare med Anthony Hopkins som kannibalen. Peter Höegs "Fröken Smillas känsla för snö", regisserad av Bille August.
Sen har vi ju ovan nämnda bok "Tess". Och Nobelristagare som har filmatiserats, både författare och romaner.
Jag ska avsluta med en Allers-roman, kanske inte låter så finlitterärt men denna bok är värd att nämnas; Hans Ulrich Horsters "Barn 312", oj oj vem har inte grinat till den???
Hej på er, nu ska jag lägga mig i badet och läsa en bok...
(708)
Nä, det är författare som har ett efternamn som börjar på H...
I Laila Bibliotek finns det 77 st titlar med H-Författare.
Den som har flest titlar är den fd polismästaren Hans Holmer, han kan stoltsera med 9 titlar. Förutom "Olof Palme är skjuten" som handlar om Holmers mordutredning på Palme, så är det deckarserien om polisen Loppan och hans jäng. Riktigt bra kriminalromaner faktiskt...
Bland H-Författarna finns inte mindre än 3 nobelpristagare, och denna gång är två av dom mina favoritförfattare. Knut Hamsun med sin "Markens gröda" kan jag läsa hur många gånger som helst, fantastisk roman. Sen gillar jag givetvis inte hans sympatier med nazismen.
Ernest Hemmingway är också en fantastisk författare. Han levde ett händelserikt liv som journalist och utrikeskorrespondent under andra världskriget och Spanska inbördeskriget. Förutom att han var en underbar författare så var han snygg på något sätt också, väldigt maskulin... kan man säga. Favoriten av hans böcker är "Den gamle och Havet" och "Solen har sin gång". Ja, egentligen kan man nog läsa vad som helst av honom, allt är bra..
Den tredje nobelpristagaren är Verner von Heidenstam. Hans romaner var ofta historiska. Han gjorde sig även känd som en fin poet. Hans tvist med Strindberg är omskriven. Vänskapen som kom på skam, och slutade med en fejd (Strindbergsfejden), troligen pga att Strindberg var rädd för konkurrens. I Lailas Bibliotek finns "Karoliner-sviten".
Några riktiga klassiker (förutom nobelpristagarna ovan) bland H-Författarna kan vi räkna: Thomas Hardys "Tess av Durberville" som har filmatiserats i flera omgånger, jättefin roman. Jaroslav Haseks "Den Tappre Soldaten Svejk", om den dråplige soldaten, som ständigt hamnar i roliga och egendomliga situationer. Nathaniel Hawtorns "Huset med de sju gavlarna". Psykologisk romanförfattare som faktiskt bodde i ett hus med sju gavlar, som idag är ett museum.
En trave högpoängare finns också bland H-Författarna. Till exempel James Hiltons roman "Slumpens skördar", som min mamma tipsade om för många år sen. En av de bästa romaner jag läst, sa mamma, och jag skriver också under på det. Hanne-Vibeke Holst romansvit om Therese Skårup är också högpoängare. Nick Hornbys "High Fidelity" måste ni läsa! om ni inte gjort det!!!
Sen har vi filmatiseringarna, vilket bara blir fler och fler. Istället för att säga; baserad på den och den boken, så kommer snart folk att säga: jaha, har dom gjort en bok också.. Men jag ska inte klaga, för jag gillar filmer också. Kanske nästa blogg ska handla om filmer??
Nåväl, filmatiserade H-Författar-böcker är bl a Martina Haags "Underbar och Älskad av alla" som nästan kändes filmisk när man läste den. Joanne Harris underbara bok "Choklad" som Lasse Hallström gjorde en sån fin film av, både läs och sevärd. Thomas Harris böcker om Hannibal Lector var ruskiga och blev desto ruskigare med Anthony Hopkins som kannibalen. Peter Höegs "Fröken Smillas känsla för snö", regisserad av Bille August.
Sen har vi ju ovan nämnda bok "Tess". Och Nobelristagare som har filmatiserats, både författare och romaner.
Jag ska avsluta med en Allers-roman, kanske inte låter så finlitterärt men denna bok är värd att nämnas; Hans Ulrich Horsters "Barn 312", oj oj vem har inte grinat till den???
Hej på er, nu ska jag lägga mig i badet och läsa en bok...
(708)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)